Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος B’ 2161/06.05.2025) η νέα υπουργική απόφαση (110581) για τη θέσπιση του ενιαίου πλαισίου κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εκπόνησης και έγκρισης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης. Στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων και της προστασίας του καταναλωτή.
Πεδίο Εφαρμογής
Η υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζεται στις παρακάτω εταιρείες:
- Στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα, καθώς και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω διαδικασίες. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να απασχολούν προσωπικό, το οποίο έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ.
- Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν, είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, είτε να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP που εφαρμόζουν. Η υλοποίηση της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού αποδεικνύεται, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, τα οποία επιθεωρούνται στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την υγιεινή των τροφίμων» και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
- Οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, αλλά ακολουθούν διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του HACCP, οφείλουν να καταρτίζουν το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων.
- Από την υποχρεωτική κατάρτιση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εξαιρείται το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών της Ελλάδας και αναγνωρισμένους ισότιμους τίτλους του εξωτερικού, από τους οποίους προκύπτει ότι ο εργαζόμενος έχει λάβει επαρκή κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Διάρκεια 8 ή 20 ώρες – Ηλεκτρονικά οι εξετάσεις
Η υποχρεωτική κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων υλοποιείται μέσω των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης και αφορά στην υποχρεωτική κατάρτιση χειριστών τροφίμων σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Διενεργείται από φορείς υλοποίησης και έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ ώρες.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, δύναται να υλοποιούν οι ίδιες εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης υπεύθυνων ομάδων και τομέων, προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων, σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, παραγωγής ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας, προσαρμοσμένη σε ειδικό ή γενικό τομέα τροφίμων, κατά παρέκκλιση της παρούσας. Η εκπαίδευση υλοποιείται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΦΕΤ και έχει διάρκεια τουλάχιστον είκοσι ώρες.
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης, οι καταρτισθέντες οφείλουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που καθορίζεται από τον ΕΦΕΤ, να συμμετάσχουν επιτυχώς σε εξετάσεις αξιολόγησης που διενεργούνται με ευθύνη του ΕΦΕΤ.
Οι εξετάσεις αξιολόγησης διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης (e-exam). Στην περίπτωση αποτυχίας σε εξετάσεις οι καταρτισθέντες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις δύο ακόμη φορές εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών.
Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις αξιολόγησης, ο ΕΦΕΤ χορηγεί στους επιτυχόντες βεβαίωση επιτυχούς κατάρτισης, η οποία έχει πενταετή ισχύ. Μετά τη λήξη ισχύος της βεβαίωσης επιτυχούς κατάρτισης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παρακολουθήσει εκ νέου πρόγραμμα υποχρεωτικής κατάρτισης και να υποβληθεί σε εξετάσεις αξιολόγησης.
Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ