Για συκοφαντική δυσφήμιση κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Οργανισμός προειδοποιεί πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, Νίκου Πασχάλη, αν δεν ανακαλέσει τα περί «έλλειψης ειλικρινούς συνεργασίας»

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) στον απόηχο της αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποίησε η τελευταία στα γραφεία του Οργανισμού.

Το γεγονός που πυροδότησε την αντιπαράθεση, ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΡΟ, στην οποία γινόταν λόγος για «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας» εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ακολούθησε μια πρώτη ανακοίνωση από τον ελληνικό Οργανισμό, ενώ σήμερα, 22/5/2025, είχαμε ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ, πολύ πιο δραματικό αυτή τη φορά.

Με νέα ανακοίνωσή του, λοιπόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Νίκο Πασχάλη, να ανακαλέσει εντός 48 ωρών τα ψευδώς -όπως ισχυρίζεται- αναφερθέντα, διαφορετικά ο Οργανισμός θα προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, προς αποκατάσταση της φήμης του.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σφοδρής ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Όπως είναι πλέον γνωστό, στις 19.05.2025, από 10ης πρωινής μέχρι 4ης πρωινής της επόμενης ημέρας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με απόλυτη επιτυχία χάρη στην ουσιώδη συνδρομή, με αυταπάρνηση, των στελεχών του, ελεγχόμενων και μη.

Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας κύριος Ν. Πασχάλης, Αντιεισαγγελέας Εφετών, εξέδωσε στις 20.05.2025 ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ότι ο στόχος του ελέγχου τελικά επετεύχθη μόνο χάρη στην υποστήριξη των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατ’ ακολουθία, με την ως άνω διαπίστωση, υπονοείται ότι ο Οργανισμός δεν συνεργάστηκε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με το ελεγκτικό κλιμάκιο. Τα παραπάνω ψεύδη του κυρίου Εισαγγελέα συκοφαντούν ασύστολα τον Οργανισμό και εμμέσως πλην σαφώς και τη νέα Διοίκηση αυτού, η οποία κατά τον κύριο Πασχάλη ανέχθηκε ή ακόμη περισσότερο παρότρυνε τα στελέχη του Οργανισμού στο να επιδείξουν τοιαύτη συμπεριφορά. Αν τα ως άνω ήταν αληθή, το γεγονός αυτό θα υποδήλωνε ότι η νέα Διοίκηση δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό έλεγχο αλλά αποσκοπεί στην κάλυψη τυχόντων ατοπημάτων του παρελθόντος. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η νέα Διοίκηση του Οργανισμού όχι μόνο υποστήριξε τη διεξαγωγή του ελέγχου αλλά, εφόσον χρειαστεί, για να διαχυθεί άπλετο φως, είναι διατεθειμένη να συνδράμει σε οποιοδήποτε περαιτέρω έλεγχο, με την ίδια θετική διάθεση, που ήδη επέδειξε. Θα επιθυμούσε βέβαια η άφιξη των ελεγκτών να μην συμπίπτει με την άφιξη συνεργείων τηλεοπτικών σταθμών στην είσοδο του Οργανισμού, όπως – ίσως συμπτωματικά – συνέβη στο πλαίσιο του προαναφερθέντος ελέγχου.

Το αφήγημα της νέας Διοίκησης του Οργανισμού και η υπόσχεση, που έδωσαν ο Υπουργός Α.Α.&Τ. κύριος Κ. Τσιάρας και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κύριος Ν. Σαλάτας, παρουσία του επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, Πρέσβη, κυρίου Ι. Βράιλα, ενώπιον του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίου C. Hansen και του Γενικού Δ/ντή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίου W. Burtscher, ότι δηλαδή διακαής επιθυμία όλων μας είναι να παταχθεί κάθε είδους διαφθορά από όπου, κι αν προέρχεται, εκπληρώνοντας έτσι το εθνικό μας καθήκον, που δεν είναι άλλο από τη διάσωση του Οργανισμού, ουσιαστικά αμφισβητείται με την ανακοίνωση του κυρίου Πασχάλη.

Αποτέλεσμα της συκοφαντικής συμπεριφοράς του Ευρωπαίου Εισαγγελέα είναι να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η ήδη δυσμενής θέση του Οργανισμού, με κίνδυνο η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να συμβάλει καθοριστικά στην άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού, με συνέπεια την αδυναμία καταβολής 3 περίπου δις ευρώ ετησίως στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αν εντός 48 ωρών από την έκδοση του παρόντος Δελτίου Τύπου ο κύριος Πασχάλης δεν ανακαλέσει τα ως άνω ψευδώς αναφερθέντα στην από 20.05.2025 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο Οργανισμός θα προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, προς αποκατάσταση της φήμης του.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι στη χώρα μας υφίσταται Κράτος Δικαίου».

Δυσαρέστηση Τσιάρα: «Ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ»

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real Fm, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τα παραπάνω, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για άλλο λόγο και ενημερώθηκα και εγώ μόλις πριν λίγο», απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο Υπουργός είπε ότι «η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να διευκολυνθεί κάθε είδους έλεγχος. Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να σταματήσουμε μια διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει τον Οργανισμό στην επόμενη μέρα», και συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο είναι «να φέρουμε κάθαρση στον Οργανισμό». Υπογράμμισε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας.

«Σε συμφωνία με τη DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπονούμε ένα σχέδιο δράσης – ένα action plan – για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Οργανισμός είναι υπό την επιτήρηση του Υπουργείου από τον Σεπτέμβριο του 2024 και προσωπικά βρίσκομαι σε επικοινωνία τόσο με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, όσο και με τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τη σαφή πολιτική βούληση για πλήρη διαλεύκανση όλων των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του Οργανισμού: «Έχω συναντηθεί προσωπικά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και συμφωνήσαμε σε όλη αυτή την έρευνα, η οποία έπρεπε και θέλουμε να γίνει, γιατί εμείς –το λέω ξεκάθαρα– δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να σταματήσουμε μια διαδικασία η οποία θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για την παρουσία των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ την ημέρα της έρευνας, ο Υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που του παρείχαν στελέχη του οργανισμού, όλοι βρέθηκαν και έμειναν στη θέση τους μέχρι τις 4 το πρωί της επομένης ημέρας, δίνοντας ό,τι τους είχε ζητηθεί.

Για τη σημασία του Οργανισμού και την κοινωνική του διάσταση, δήλωσε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πιστοποιημένος οργανισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διανέμει τους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο ρόλος του είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικός, διότι διανέμει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν σκεφτείτε ότι από αυτά τα χρήματα τα 2,3 – 2,4 δισεκατομμύρια πηγαίνουν σε περισσότερα από 680.000 άτομα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια διασπορά και μια διαχείριση αυτών των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

You might also like