Πραγματοποιήθηκε χθες, 27/5/2025, η πρώτη συνάντηση του άξονα εργασίας για την κτηνοτροφία, που δρομολόγησε ο Επίτροπος Χάνσεν στη Διάσκεψη στις 8 Μαΐου και η οποία συνιστά ένα βασικό στοιχείο του Οράματος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα. Η κτηνοτροφία είναι, και θα είναι πάντα, ουσιαστικό μέρος της γεωργίας, της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής της ΕΕ.
Αυτός ο άξονας εργασίας, που αποτελείται από όλα τα αντιπροσωπευτικά ενδιαφερόμενα μέρη, θα εργαστεί για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων πολιτικών οδών για έναν ισχυρό και βιώσιμο κτηνοτροφικό τομέα της ΕΕ – έναν τομέα που είναι οικονομικά βιώσιμος, περιβαλλοντικά υπεύθυνος και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Όπως υπογραμμίζεται στο Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, η κτηνοτροφία στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε διάφορους κλυδωνισμούς και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι κίνδυνοι κυμαίνονται από τη μετατόπιση των προσδοκιών των καταναλωτών έως τις κλιματικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία των κτηνοτροφικών συστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, η παρούσα πρωτοβουλία επιδιώκει να διαμορφώσει ένα μέλλον στο οποίο ο τομέας θα συνεχίσει να παρέχει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή τοπίων και των ζωντανών αγροτικών περιοχών.
Η ατζέντα της συνάντησης των Βρυξελλών
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, αρχές των κρατών μελών, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών.
Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν δύο κύρια θέματα:
- Πώς να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και αποδοτική από την αγορά αλυσίδα εφοδιασμού ζώων και
- Πώς να προσαρμόσουμε την υποστήριξη της ΚΑΠ για να ενθαρρύνουμε βιώσιμα συστήματα κτηνοτροφίας.
Σημειώνεται πως η συζήτηση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη, συμβουλευτική διαδικασία. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μια σειρά θεματικών συναντήσεων με περαιτέρω συμμετοχή μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, των κρατών μελών και της Επιτροπής. Η διαδικασία θα παράσχει ένα πλαίσιο βασισμένο σε στοιχεία για την προσαρμογή των πολιτικών – τόσο εντός όσο και εκτός του πεδίου εφαρμογής της ΚΑΠ – για την υποστήριξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού κτηνοτροφικού τομέα.