Έξι φορές υπερκαλύφθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη στήριξη επενδύσεων στον κλάδο της μεταποίησης, ο οποίος ανέρχεται σε 134,64 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη χάρη στην εξαιρετικά αυξημένη συμμετοχή του μεταποιητικού τομέα στο πρόγραμμα Παρέμβαση Π3-73.2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027. Η πρόσκληση προσέλκυσε ανέλπιστα μεγάλο ενδιαφέρον και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στήριξης ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Συνολικά, κατατέθηκαν 546 αιτήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 872,2 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας το έντονο ενδιαφέρον και τη δυναμική των επενδύσεων, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Αυξημένη προστιθέμενη αξία των προϊόντων και περισσότερες δυνατότητες εισχώρησης στις διεθνείς αγορές
Η Παρέμβαση Π3-73-2.3 έχει ως στόχο την άνοδο της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πρωταρχικό ρόλο για τη στήριξη των επενδύσεων διαδραματίζουν τόσο η διατήρηση, όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, βοηθώντας την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Η δυναμική των μεταποιητικών επιχειρήσεων, να επενδύσουν στην αύξηση της προστιθεμένης αξίας των γεωργικών προϊόντων, στην καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η εμπιστοσύνη τους στις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γίνονται ξεκάθαρες, χάρη στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων που κατατέθηκαν.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα αρχίσει σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθούν τάχιστα η διαδικασία και η ένταξη των δικαιούχων, ώστε οι νέες συνεργασίες να ενεργοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν και να συμβάλουν αποφασιστικά στη νέα αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής γεωργίας.