Περίσκεψη αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον του παραδοσιακού κρεοπώλη
Με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ). Το Συνέδριο έγινε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 23 Μαΐου και οικοδεσπότης ήταν το Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε με επιτυχία να φέρει σε πέρας τη διοργάνωση, φροντίζοντας για όλες τις τεχνικές της λεπτομέρειες.
Με την εκλογή προεδρείου και τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων, εκπροσώπων της Νομαρχίας, της ΓΣΕΒΕΕ και των εμπόρων κρέατος της Βόρειας Ελλάδας, ξεκίνησε το Συνέδριο, το οποίο για αρχή εξέτασε τα τυπικά οικονομικά ζητήματα (ισολογισμός, προϋπολογισμός) και αμέσως μετά μπήκε «στα βαθιά». Έλεγχοι, πρόστιμα, παρασκευάσματα κρεοπωλείου, ασφαλιστικό, φορολογικό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους συνέδρους. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, η αγωνία των κρεοπωλών για την πορεία ενός κλάδου που έχει να αντιμετωπίσει πλείστα όσα ζητήματα, τα οποία δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον. Το θέμα που κατέστη κυρίαρχο στη συνεδρίαση ήταν βέβαια τα κακά μαντάτα που φτάνουν από όλη τη σχεδόν τη χώρα και φέρουν τους κρεοπώλες να τιμωρούνται με εξοντωτικά πρόστιμα (που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις 30.000 ευρώ) απ’ αφορμής των ρυθμίσεων που καθορίζουν τα της σήμανσης προελεύσεως. Πρακτικά, οι κρεοπώλες βρίσκονται ανάμεσα αφενός στην πρόβλεψη που θέλει τη σήμανση επί του εισαγόμενου κρέατος να αναφέρεται με βάση την εκάστοτε συγκεκριμένη χώρα προέλευσης (όπως ζητούν οι ελεγκτές των νομαρχιών) και αφετέρου στην πρόνοια των αγορανομικών διατάξεων που ζητούν η σήμανση να αναφέρεται με τη γενική περιγραφή ΕΥΡ.ΕΝ., αν το κρέας προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και αντίστοιχα Τ.Χ. για το κρέας τρίτων χωρών). Η ασάφεια φέρνει τα πράγματα σε τέτοιο σημείο, που ο επαγγελματίας δεν ξέρει σε τι να υπακούσει. Μέχρι που τρώει το πρόστιμο και αναρωτιέται από… πού του ήρθε.
Στο θέμα αυτό, που όπως αναφέραμε κατέστη κυρίαρχο, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις που το προεδρείο της ΠΟΚΚ θα λάβει προφανώς υπόψη του για να καθορίσει τα βήματα της δύσκολης χρονιάς που έχει ανοίξει. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑ&Τ, οι κρεοπώλες βρέθηκαν επίσης να συζητούν για τις ζυγιστικές μηχανές στο κρεοπωλείο, την άδεια παρακείμενου χώρου για κρεατοσκευάσματα, αλλά και για την ποιότητα του ελληνικού κρέατος. Στη σημείο αυτό, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση εκπροσώπου των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ο οποίος μακριά από τις κραυγές που επί μήνες ακούγονται από πολλές κατευθύνσεις, έκανε λόγο για τη συνεργασία των κτηνοτρόφων με τους κρεοπώλες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που από κοινού και με καλό πνεύμα θα προωθήσουν την υπόθεση του ελληνικού κρέατος προς όφελος και των δύο κλάδων. Για το θέμα αυτό πρέπει να πούμε βέβαια ότι έχουν προηγηθεί διεργασίες εδώ και μήνες, από τον καιρό που οι δύο κλάδοι βρέθηκαν δι’ αντιπροσώπων ενώπιον του υφυπουργού ΥΠΑΑ&Τ Μ. Καρχιμάκη και συζήτησαν για πολλά ζητήματα, ακόμη και για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στο κρέας. Φαίνεται ότι τώρα τα πράγματα είναι πιο ώριμα από ποτέ για μια τέτοια εξέλιξη.
Συνολικά, και πέρα από διαφορετικές όψεις και τακτικές που προτείνονται για την πορεία του κλάδου (αυτό είναι λογικό και αναγκαίο), θα έλεγε κανείς ότι η όλη διαδικασία ήταν αρκούντως παραγωγική. Όπως είπε στο meatplace.gr ο Ν. Εμμανουηλίδης, πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης του 29ου Συνεδρίου, «είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι μας θα επιτευχθούν γιατί η ΠΟΚΚ και τα επιμέρους Διοικητικά Συμβούλια προς αυτή την κατεύθυνση τείνουν. Ανταλλάξαμε απόψεις για την καλή λειτουργία του κλάδου κι επομένως και των καταστημάτων μας. Αυτό είναι ένας καλός δρόμος για να οδηγηθούμε όχι μόνο στο όφελος το δικό μας, αλλά και στο συνολικό όφελος του πελάτη μας, του καταναλωτή κρέατος. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια εύκολα, πολύ περισσότερο σε αυτή την οικονομική συγκυρία. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας, που πρέπει να καταλάβει ότι το παραδοσιακό κρεοπωλείο δίνει δουλειά και εισόδημα σε πολλές δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα».