89 εκατ. τόνοι τροφίμων πάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε. φθάνει τα 89 εκατ. τόνους ετησίως (δηλ. 179 κιλά ανά άτομο) και ότι αυτή η σπατάλη προκαλείται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού (παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι λιανικής πώλησης, εστιάτορες και καταναλωτές). Την ίδια στιγμή 79 εκατ. πολίτες στην Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατ. εξαρτώνται άμεσα από την επισιτιστική βοήθεια που προσφέρουν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση κατά το ήμισυ αυτής της σπατάλης τροφίμων έως το 2025.

Οι ευρωβουλευτές κάνουν έκκληση για την υιοθέτηση μιας συντονισμένης στρατηγικής που θα συνδυάζει πανευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς. Σε μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζεται ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, αυτή θα αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2020.

Επισήμανση και μέγεθος συσκευασιών

Για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η πώληση τροφίμων (από τους λιανοπωλητές) τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την εισαγωγή επισήμανσης με διπλή ημερομηνία λήξης («πώληση έως», η οποία θα δείχνει μέχρι πότε μπορούν να πωληθούν τα τρόφιμα και «ανάλωση έως», η οποία θα δείχνει μέχρι πότε αυτά μπορούν να καταναλωθούν).

Το ευρωκοινοβούλιο ζητεί επίσης από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν τη σημασία της ημερομηνίας στις επισημάνσεις («ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», «ημερομηνία λήξης» και «ανάλωση έως») προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα των καταναλωτών ως προς το κατά πόσον το τρόφιμο μπορεί πραγματικά να καταναλωθεί.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των συσκευασιών, είναι απαραίτητο να δίνεται η επιλογή στον καταναλωτή να αγοράζει μόνο την ποσότητα που χρειάζεται και, συνεπώς, θα πρέπει να προσφέρεται μεγαλύτερη ποικιλία στις συσκευασίες τροφίμων. Τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους θα πρέπει να πωλούνται σε μειωμένες τιμές, προκειμένου να είναι πιο προσιτά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

You might also like