Ενημέρωση για τον νέο ιό των μηρυκαστικών από τους κτηνιάτρους της Ε.Ε.

Ένα πλήρες ενημερωτικό σημείωμα που αφορά τον νεοεμφανισθέντα ιό με την ονομασία Schmallenberg συνέταξε την περασμένη εβδομάδα η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τους επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Το σημείωμα θα βρείτε εδώ.

Ο νέος αυτός ιός που επηρεάζει αιγοπρόβατα και βοοειδή και τους προκαλεί γενετικές δυσμορφίες, πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2011. Έχει πλήξει 51 φάρμες στη Γερμανία, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, ενώ ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για την πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο. Ο ιός έχει εντοπιστεί επίσης στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για το γονιδίωμα του Schmallenberg, αυτός είναι μέρος της ομάδας Simbu, οι ιοί της οποίας έχουν εντοπιστεί κυρίως σε μηρυκαστικά στην Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (Ισραήλ), αλλά ποτέ στην Ευρώπη. Μεταδίδονται κυρίως από τα κουνούπια και τις σκνίπες χωρίς άμεση μετάδοση από ένα ζώο σε άλλο. Όμως μπορεί να μεταδοθούν μέσω του πλακούντα.

Η εξάπλωση της νόσου από την ηπειρωτική Ευρώπη προς τη Μεγάλη Βρετανία (Ανατολική Αγγλία) σχετίζεται με τις φυσικές κινήσεις των εντόμων από τις μολυσμένες περιοχές. Ο ιός Schmallenberg έχει συνδεθεί με συγγενείς δυσπλασίες (στραβός λαιμός, υδροκεφαλισμός, σκολίωση, δύσκαμπτες αρθρώσεις) σε νεογέννητα ζώα, κυρίως αρνιά.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Ολλανδία δείχνουν ότι ο ιός είναι η αιτία ενός (σχετικά χαμηλού) ποσοστού γέννησης νεκρών ζώων αλλά και δυσπλασιών σε βοοειδή της χώρας αυτής. Η Ε.Ε. δεν θέτει εμπορικούς περιορισμούς σχετικά με τον ιό Schmallenberg για τα ζώντα ζώα, το κρέας, το γάλα ή τα ζωικά υποπροϊόντα, καθώς δεν θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης των ιών αυτών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ε.Ε. θεωρεί ότι δεν δικαιολογούνται περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές μηρυκαστικών και των προερχόμενων από αυτά προϊόντων.

You might also like