Σφαγές σε στέγαστρα στα νησιά;

Η ανυπαρξία σφαγείων σε πολλά νησιά της χώρας οδηγεί σε παρεκκλίσεις που θέτουν σε κίνδυνο της δημόσια υγεία. Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της που στρέφεται ενάντια στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Δριβελέγκα και την σχετική παρότρυνσή προς τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές της Σάμου να επιτρέψουν σφαγές σε «ειδικά στέγαστρα».

Συγκεκριμένα η ΠΕΚΔΥ, αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού προς τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου τον καλεί «με απόφασή του να επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων για την περίοδο του Πάσχα σε ειδικά στέγαστρα, υπό τον έλεγχο και την αυστηρή επίβλεψη των κτηνιάτρων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν και τη σφράγιση των σφάγιων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης «διαχρονικά καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει παρεκκλίσεις από την νομοθεσία της Ε.Ε., με θέσπιση εθνικών μέτρων. Όπως επίσης ότι κανένας Αντιπεριφερειάρχης δεν μπορεί να υποκαταστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Η ανυπαρξία σφαγείων σε πολλά νησιά είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου εδώ και τρεις μήνες ζήτησαν τη σχετική άδεια από το υπουργείο, η οποία τελικά δόθηκε με το έγγραφο του κ. Δριβελέγκα για το διάστημα από 1 έως 12 Απριλίου.

Η ΠΕΚΔΥ με πολύ σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζει «πολύ επικίνδυνο μονοπάτι» τη σχετική ενέργεια του υφυπουργού: «Είναι απαράδεκτη η παραπάνω ενέργεια του υφυπουργού, ο οποίος, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, προσποιούμενος ότι ανταποκρίνεται στο λογικό αίτημα των κτηνοτρόφων και με έντονα ψηφοθηρική πρακτική, περιφρονεί εσκεμμένα την ισχύουσα νομοθεσία και θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία».

Ακόμα στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚΔΥ κάνει λόγο για μετάθεση ευθυνών «στους κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο νησί επιχειρώντας να τους καταστήσει υπεύθυνους στα μάτια των κτηνοτρόφων για τη μη εφαρμογή παρανομιών» και δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει τον εξαναγκασμό των συναδέλφων για την συμμετοχή τους σε διαδικασίες που παραβιάζουν τη νομοθεσία όσο αφορά την σφαγή και σφράγιση των αμνοεριφίων».

You might also like