FAO: Ταχύτατη η αύξηση ζήτησης για κρέας πουλερικών

Τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το ποσοστό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού αυξανόταν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες η ζήτηση για κρέας πουλερικών. Το στοιχείο αυτό δίνει έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος στη στατιστική επετηρίδα του 2012 αναλύει την παγκόσμια παραγωγή ζωικού κεφαλαίου. Η αυξημένη ζήτηση κρέατος πουλερικών έχει οδηγήσει σε μια βελτιωμένη εικόνα της παραγωγικότητας στον τομέα της κτηνοτροφίας συνολικά. «Ο κόσμος παίρνει σήμερα περισσότερο κρέας, γάλα και αυγά ανά κιλό σιτηρών που καταναλώνεται ως ζωοτροφή, και αυτό δείχνει την αύξηση της παραγωγικότητας στην εκτροφή. Αυτή η αύξηση συνδέεται με αλλαγές στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου, καθώς η παραγωγή κρέατος πουλερικών απαιτεί πολύ μικρότερες ποσότητες κτηνοτροφικών σιτηρών ανά κιλό παραγόμενου κρέατος από ό,τι, για παράδειγμα, το βόειο κρέας», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Στη συνέχεια, κάνοντας λόγο στην έρευνά του για τα άλλα είδη κρέατος, ο FAO σημειώνει ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση παρέμεινε σταθερή παγκοσμίως, ειδικά στο κρέας μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) και στο χοιρινό, «αν δεν υπολογίσουμε την Κίνα».

Από την έρευνα φαίνεται επίσης ότι η εξέλιξη της αγροτικής γης παγκοσμίως τείνει να συνδέεται με την εκτροφή ζώων, αφού η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικής γης σε όλο τον κόσμο.

Ο FAO σημειώνει επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την επέκταση της κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη στον τομέα του κρέατος φαίνεται να είναι η βασική αιτία για την αποψίλωση των δασών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, για την υπερβόσκηση, για τις εκπομπές μεθανίου και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

You might also like