Με άλματα αυξάνεται η ρωσική παραγωγή πουλερικών
Υπερέβη τις 500.000 τόνους (βάρος σφαγίου) η παραγωγή κρέατος πουλερικών της Ρωσίας το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ρωσική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η επίδοση αυτή σημαίνει 16,9% --ή 73.000 τόνους-- αύξηση του όγκου της παραγωγής συγκριτικά με τους δύο πρώτους μήνες του 2011.
Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στην Κεντρική Περιφέρεια της Ομοσπονδίας (+23.600 τόνοι), στην Ομοσπονδιακή Περιοχή του Βόλγα (+14.900 τόνοι) και στη Νότια Περιφέρεια της χώρας (+11.700 τόνοι).
Μεσοπρόθεσμα, η αύξηση της παραγωγής κρέατος πουλερικών στη Ρωσία θα συνεχίσει, εκτιμούν οι Ρώσοι ιθύνοντες, που προσθέτουν ότι ο κλάδος παραμένει πολύ ελκυστικός για επενδύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από 10 νέα επενδυτικά σχέδια είχαν αναφερθεί για το Φεβρουάριο του 2012, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων ανέρχονταν σε 130-160 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ο συνολικός όγκος της παραγωγής κρέατος πουλερικών στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων θα φτάσει τις 120.000 τόνους (συμπεριλαμβανομένων 67.000 τόνων κρέατος γαλοπούλας και 20.000 τόνων κρέατος πάπιας). Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, οι νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο ανέρχονταν σε 23. Η συνολική αύξηση της παραγωγής μετά την έναρξη όλων των νέων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται υπό κατασκευή, εκτιμάται σε 650.000 τόνους, ενώ αναμένεται ότι σχεδόν όλες οι νέες εγκαταστάσεις θα φθάσουν στην πλήρη δυναμική τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Να σημειωθεί ότι η εγχώρια ζήτηση για κοτόπουλο στη Ρωσία είναι σήμερα περίπου 3,45 εκατ. τόνοι ετησίως, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί η αγοραστική δυνατότητα του ρωσικού καταναλωτικού κοινού. Πηγή: Global Meat News