Αποδίδει η βρετανική προσπάθεια για αύξηση εξαγωγών στο κρέας

Οι βρετανικές εξαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 22% το 2011, φτάνοντας τα 2,3 δισ. λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία των σχετικών Οργανισμών, EBLEX και BPEX, που αναφέρουν ότι το κρέας σε μορφή σφαγίου αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, με το βόειο κρέας να αποτελεί το 18,8%, το αιγοπρόβειο το 16,3%, τα πουλερικά το 13,1% και το χοιρινό το 7,4%. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές των εντοσθίων βοοειδών στην Άπω Ανατολή ήταν ταχύτατα αναπτυσσόμενες, αφού διπλασιάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια φθάνοντας τα 612 εκατ. λίρες το 2011.

"Η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία έπαιξαν σημαντικό ρόλο αυξάνοντας τις εξαγωγικές μας ευκαιρίες, παρόλα αυτά χρειάστηκε στρατηγικός σχεδιασμός και σκληρή δουλειά για να επωφεληθούμε από αυτή την κατάσταση», υπογραμμίζει σχετικά ο Ζαν-Πιερ Γκαρνιέ, διευθυντής εξαγωγών των δύο Οργανισμών. Όπως λέει ο ίδιος, «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες που καταβάλαμε από κοινού με την κυβέρνηση για να ανοίξουμε νέες αγορές. Έχοντας βάλει μπροστά ένα ισχυρό σχέδιο εξαγωγών για το 2012-13, μπορούμε να προβλέψουμε περαιτέρω ανάπτυξη όχι μόνο στις βασικές μας αγορές που είναι οι δυτικοευρωπαϊκές, αλλά και στην Άπω Ανατολή, στην υποσαχάρια Αφρική και αλλού».

Καλό σημάδι για το μέλλον χαρακτηρίζουν εξάλλου οι αναλυτές το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης που παρατηρείται μεταξύ των εξαγωγέων κρέατος. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ένα νέο Εξαγωγικό Σχέδιο Δράσης για Τρόφιμα και Ποτά προκειμένου να βοηθήσει τους παραγωγούς να διεισδύσουν σε υψηλής ανάπτυξης ξένες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα. Η κίνηση αυτή μάλιστα χαιρετίστηκε από τη βιομηχανία του κρέατος, και δείχνει την προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών που σε εθνικό επίπεδο έχει αναληφθεί στη χώρα.

You might also like