Ξεπέρασε σε αξία και την αμερικανική η κινεζική αγορά τροφίμων

Μια έκθεση της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων IGD έδειξε ότι η αγορά τροφίμων της Κίνας ανήλθε στα 607 δισ. αγγλικές λίρες το 2011, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έμειναν στα 572 δισ. λίρες την ίδια περίοδο.

Οι προβλέψεις λένε ότι η κινεζική αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα φτάσει την αξία των 918 δισ. μέχρι το 2015, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, που προβλέπεται να αυξηθούν στα 675 δισ. Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ στις ΗΠΑ η λιανική αγορά τροφίμων θα πιάσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,2% μεταξύ 2011 και 2015, το αντίστοιχο ποσοστό της Κίνας πιθανώς θα είναι διπλάσιο, στο 10,9%. Είναι δε χαρακτηριστική η πρόβλεψη ότι όλες οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), θα είναι στην πρώτη πεντάδα των αγορών τροφίμων μέχρι το 2015, με την Ινδία να εκτοπίζει την Ιαπωνία από την τρίτη θέση.

«Η ιστορία ανάπτυξης της κινεζικής αγοράς τροφίμων είναι πρωτοφανής» λένε τα στελέχη της IGD. Μεταξύ 2006 και 2015, αναμένεται να έχει τριπλασιαστεί σε αξία φτάνοντας σχεδόν το 1 τρισ. λίρες. Αυτή η ταχεία επέκταση έχει τροφοδοτηθεί από τρεις παράγοντες κυρίως: ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αύξηση πληθυσμού και αύξηση στην τιμή των τροφίμων.

«Παρά τις διάφορες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και μια σημαντική αγορά για τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου παγκοσμίως. Εκτός των ήδη μεγάλων πόλεων, οι εκτιμήσεις λένε ότι στην Κίνα θα υπάρχουν μέχρι το 2025 περισσότερες από 200 πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατ. κατοίκων. Βέβαια, με δεδομένα τα μεγέθη και την ποικιλομορφία της χώρας, θα ήταν τεράστιο λάθος αν κάποιος αντιμετώπιζε τη χώρα σαν μια ομοιογενή αγορά. Και αυτό πρέπει να το έχουν διαρκώς υπόψη όσοι θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν εκεί.

You might also like