Μειώνει την επιδότηση των εξαγωγών η Ε.Ε.

Ο CLITRAVI, ο οργανισμός που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος, επέκρινε την «ξαφνική και δραματική» κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, την οποία αποφάσισε και εφάρμοσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν στελέχη του CLITRAVI μιλώντας για το θέμα αυτό, η απόφαση αυτή υπονομεύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος της Ε.Ε. σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος είναι ήδη αντιμέτωπες με τις ολοένα αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών εδώ και αρκετούς μήνες και έτσι η διατήρηση των εξαγωγών είναι το κλειδί για την επιβίωση πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης κρέατος. Αυτό θεωρούν πως θίγεται τώρα με τη μείωση ή και κατάργηση (ανάλογα με το είδος κρέατος) των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Ως επιπρόσθετο λόγο, και μιλώντας για τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, αναφέρουν επίσης ότι η ξαφνική κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά εταιρείες επεξεργασίας κρέατος, καθώς τα υπογεγραμμένα συμβόλαια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Για να τονίσουν το πρόβλημα, αναφέρουν μάλιστα ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα ολόκληρης της ευρωπαϊκής αλυσίδας παραγωγής χοιρινού κρέατος, καθώς το 60% των προϊόντων χοιρινού που παρασκευάζονται στην Ε.Ε. εξάγονται σε τρίτες χώρες αποφέροντας μια αξία άνω των 720 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη σχετική απόφασή της, μετά τη συνάντηση της Ομάδας Διαχείρισης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για τα ζωικά προϊόντα. Οι αλλαγές τέθηκαν αμέσως σε ισχύ.

– Για το βόειο κρέας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ρότζερ Γουέιτ, επιχειρηματολόγησε ότι η αγορά είναι σχετικά σφιχτή σε προμήθειες, η παραγωγή σχετικά χαμηλή και οι τιμές σε υψηλά επίπεδα. Πρακτικά, μειώνονται και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές. Η Κομισιόν προχώρησε επομένως σε μείωση κατά 33%, των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Ο κεντρικός συντελεστής για τα σφάγια βοοειδών μειώνεται από 244 ευρώ/τόνο σε 163 ευρώ/τόνο – οι τιμές για αποστεωμένο κρέας, νωπό και άλλες κοπές μειώνονται αναλόγως.

– Στο χοιρινό οι αγορές είναι πολύ σταθερές. Το ίδιο και ο όγκος εξαγωγών για ορισμένα μεταποιημένα προϊόντα χοίρειου κρέατος (ζαμπόν, λουκάνικα, κλπ.). Οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων είναι οι μόνες που επωφελούνται από τις επιστροφές κατά την εξαγωγή, που μάλιστα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος της τιμής στα προϊόντα υψηλής αξίας. Η Επιτροπή προχώρησε σε μείωση των εν λόγω επιστροφών για τα μεταποιημένα προϊόντα στο μηδέν.

– Στα πουλερικά, η αγορά κρίνεται σχετικά σταθερή, οι επιστροφές παρέμειναν αμετάβλητες (ολόκληρο κοτόπουλο, κατεψυγμένο – στα 325 ευρώ/τόνο). Επίσης στα αυγά και στα προϊόντα αυγών, δεδομένης της κατάστασης της αγοράς (πολύ υψηλές τιμές ως αποτέλεσμα της έλλειψης στην εγχώρια προσφορά), όλες οι επιστροφές κατά την εξαγωγή μειώνονται στο μηδέν, με εξαίρεση τις υπάρχουσες επιστροφές για τα αυγά που εξάγονται υπό μορφή λευκωματίνης στις ασιατικές αγορές, που παραμένουν αμετάβλητες (στα 19 ευρώ/100 κιλά).

You might also like