Η μείωση του χρόνου μεταφοράς ζώντων ζώων είναι μόνο η αρχή, λένε ευρωβουλευτές

Τον έντονο προβληματισμό τους για τους κανόνες που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους, εξέφρασαν τη Δευτέρα ευρωβουλευτές σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Γεωργίας της Κομισιόν. Η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά πρέπει πράγματι να βελτιωθεί, όμως η μείωση του χρόνου μεταφοράς σε οκτώ ώρες πρέπει να συμπληρωθεί από άλλα μέτρα, όπως η αναβάθμιση των μεταφορικών οχημάτων και ο πλήρης και ενιαίος έλεγχος της συμμόρφωσης προς τους ισχύοντες κανόνες σε όλη την Ε.Ε. Αυτό είναι το γενικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, που υπογραμμίζουν ότι το να θεσπίζεις ανώτατο όριο για τη χρονική διάρκεια της μεταφοράς χωρίς να εξετάζεις τις συνθήκες μεταφοράς δεν προσφέρει τίποτε. «Αν οι συνθήκες είναι κακές, ακόμα και μίας ώρας ταξίδι μπορεί να είναι προβληματικό».

Ιδιαίτερα κρίσιμη εξάλλου θεωρούν οι ευρωβουλευτές την υποστήριξη στα τοπικά σφαγεία και εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος. Εάν η νομοθεσία που εφαρμόζεται σήμερα δεν έχει λειτουργήσει, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί, είπε η Alyn Smith (Greens / EFA, Ηνωμένο Βασίλειο), επιμένοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στη ρίζα του: "Πρέπει να υποστηρίξουμε τα τοπικά σφαγεία έτσι ώστε τα ζώα να μη χρειάζεται να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις», πρόσθεσε. Σε μια παράλληλη ανάγνωση, άλλοι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, δεν πρέπει όμως να οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών σφαγείων που θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται τα ζώα σε μεγάλες αποστάσεις.

«Όχι στην… πονηρή μεταφορά», λένε επίσης πολλοί ευρωβουλευτές που ζητούν να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η μεταφορά ζώων που γίνεται για να αλλάξουν… ιθαγένεια. Εκφράζοντας έτσι τις ενστάσεις τους για την πρακτική να μεταφέρονται τα ζώα σε άλλα κράτη για να σφαγούν, «απλώς για να αλλάξει η ετικέτα της χώρας προέλευσης».

Η συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας θα συνεχιστεί και αναμένεται να υπάρξει απόφαση στις 9-10 Ιουλίου, καθώς και σε σύνοδο της ευρωβουλής το Σεπτέμβριο.

You might also like