Ο ιός Σμάλενμπεργκ απειλεί ξανά τη Μεγάλη Βρετανία

Την ανησυχία της για την εξάπλωση του ιού Σμάλενμπεγκ (Schmallenberg) στα πρόβατα της Μεγάλης Βρετανίας εκφράζει η Ένωση των προβατοπαραγωγών της χώρας (National Sheep Association – NSA).

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδας της βρετανικής Ένωσης (http://www.nationalsheep.org.uk/), ο επικεφαλής της NSA κ. Φιλ Στόκερ, δήλωσε ότι αφορές από τη Γαλλία και άλλες περιοχές της Ευρώπης δείχνουν ότι ο ιός Σμάλενμπεγκ μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα κατά το δεύτερο έτος εξάπλωσής του από ότι αναμενόταν.

Αυτό προφανώς, πρόσθεσε, συμβαίνει διότι τα ζώα δεν αναπτύσσουν τελικά τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που αναμενόταν ότι θα είχαν, μετά την έκθεσή τους στην ασθένεια.

«Η έλλειψη στατιστικών στοιχείων σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα έχουμε ένα μόνιμο πρόβλημα, αλλά οι παραγωγοί στο σύνολό τους θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση», συμπλήρωσε ο κ. Στόκερ. Ο επικεφαλής της NSA τόνισε ακόμα ότι θα ήταν υπέροχο αν η κυβέρνηση μπορούσε να συλλέγει τα δεδομένα που χρειάζεται, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και πώς να εφαρμόσει στρατηγικές ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ωστόσο, με βάση τη δεδομένη κατάσταση, η NSA πιστεύει ακράδαντα ότι η βιομηχανία και οι αρμόδιες οργανώσεις θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν μια εφικτή λύση.

You might also like