ΥπΑΑΤ: Επιπλέον μέτρα από την ΕΕ για την ανακούφιση του πρωτογενούς τομέα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (13/5) με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον αγροτικό και αλιευτικό κλάδο των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Βορίδης ανέπτυξε στους ομολόγους του τα κρίσιμα και ουσιώδη μέτρα που λαμβάνει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγικών τομέων της πατρίδας μας που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την παροχή περαιτέρω ευελιξίας και αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση την οποία επέδειξαν η Ευρωπαϊκή Προεδρία και η Κομισιόν στην ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων στήριξης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι απαιτείται η διάθεση επιπλέον πόρων προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η πανδημία σε όλους τους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει το υπό έγκριση Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του στην άμεση ανακούφιση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός εκτίμησε ωστόσο ότι για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να διατεθεί ποσοστό ύψους 2% του ΠΑΑ χρηματοδοτούμενο πλήρως (100%) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η όσο το δυνατόν ταχύτερη πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων και σε υψηλότερο ποσοστό θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών ρευστότητας των αγροτών που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός πρότεινε τα εξής:

  • Υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών στο ύψος του 80% των άμεσων ενισχύσεων με πιθανή ημερομηνία καταβολής νωρίτερα του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
  • Υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών άνω του 50% για τα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ με μειωμένες εγγυήσεις.
  • Χαμηλότερο ποσοστό στους επιτόπιους ελέγχους για την ταυτοποίηση και την καταγραφή των ζώων μέχρι ποσοστού 1,5%.
  • Πλήρης ευελιξία για τη μεταφορά πόρων μεταξύ των μέτρων του ΠΑΑ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

You might also like