ΗΠΑ: Η Γέλεν θα πιέσει τις πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική αστάθεια

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν θα πιέσει τις πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες για να διαθέσουν περισσότερα οικονομικά κεφάλαια στις χώρες που χτυπήθηκαν από την επισιτιστική αστάθεια που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η ίδια στο κείμενο των δηλώσεών της για μία ακρόαση προς το Κογκρέσο, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Η Γέλεν, σε δήλωση που προετοίμασε προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για μία ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τράπεζες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης να διευρύνουν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν την επισιτιστική αστάθεια “συμπεριλαμβανομένων και των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην παραγωγικότητα της γεωργίας, αλλά και στις αγροτικές υποδομές”.

Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία που υπερτονίζουν τις οικονομικές αδυναμίες αρκετών χωρών που έχουν δεχθεί επίσης πλήγμα από την πανδημία COVID-19, όπως αναφέρει η ίδια.

“Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα είναι καθοριστικοί συνεργάτες στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μαζί με αμφίπλευρους δωρητές και θα παρέχουν επίσης, σημαντική υποστήριξη σε γειτονικές χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες”, σύμφωνα με τη Γέλεν.

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει 1,4 δισ. δολάρια (1,28 δισ. ευρώ) σε άμεσες χρηματοδοτήσεις προς την Ουκρανία, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει 490 εκατ. δολάρια (449,66 εκατ. ευρώ) με τη μορφή άμεσων οικονομικών χορηγήσεων, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού υποστήριξης 3 δισ. δολαρίων (2,75 δισ. ευρώ) για τους επόμενους μήνες.

Η ΕΤΑΑ έχει εγκρίνει αρχικά ένα πακέτο 2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, η χορήγηση αυτής της οικονομικής βοήθειας έχει δώσει στην Ουκρανία δημοσιονομικό χώρο για την πληρωμή μισθών στους στρατιώτες, στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους υπαλλήλους της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα καλύπτει και τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους της.

“Αυτές είναι αξιοθαύμαστες ενέργειες αξιοπιστίας για μία κυβέρνηση που τελεί υπό πολιορκία”, τόνισε η ίδια.

You might also like