Γ. Γεωργαντάς: Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική κτηνοτροφία

Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της κτηνοτροφίας υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε σήμερα με διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, «έχουμε αποφασίσει η ανασκευασμένη πρότασή μας για το στρατηγικό σχέδιο να συνδέει τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τη γέννηση ενός ζώου στα 145 ευρώ (ανά θηλάζουσα αγελάδα) και για τις ελληνικές φυλές ανά σφάγιο στα 200 ευρώ το ζώο η συνδεδεμένη» και προσέθεσε: «Οι παχυντές για να μπορέσουν να πάρουν τα 250 ευρώ της συνδεδεμένης θα υποχρεούνται να αγοράζουν μόνο ελληνικές φυλές. Πρόκειται για ουσιαστική παρέμβαση».

Ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας για επιδοτήσεις των παραγωγών υποστήριξε «αναμένουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πόρους 26 εκατ. ευρώ. Θα δούμε πώς μπορούν να διατεθούν» και επισήμανε πως «η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι θα υπάρξει έγκριση από την ΕΕ για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», αποφάσεις που όπως είπε αναμένονται έως το Σεπτέμβριο.

Υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας καθώς σε κρέας, όπως το βόειο, οι εισαγωγές ανέρχονται σε 85% των αναγκών μας».

Σ’ ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή και τις αποζημιώσεις, ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση ο ΕΛΓΑ θα προκαταβάλει το 60% για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Αργολίδα και Λακωνία.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η καλή εγχώρια παραγωγή και η σωστή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας εγγυώνται την επισιτιστική επάρκεια της χώρας και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει την επιδότηση του 2% επί του τζίρου του 2021, θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων προκειμένου να λάβουν το ποσό καθώς, όπως τόνισε, «από τα 49 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί έχουν καταβληθεί τα 39 εκατ. ευρώ».

 

You might also like