ΠΟΚΚ: Απόφαση της Ολομέλειας του 40ου Συνεδρίου

Την Κυριακή 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 40ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) όπου ομόφωνα σ’ αυτό ψηφίστηκαν και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
  1. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη σύσταση και τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΔΟΤΟΚΚ από τον υπηρεσιακό πρόεδρο, κ. Ιωάννη Φασουλά, για την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συμμετοχή μας στη κίνηση αυτή αναβαθμίζει το ρόλο της ΠΟΚΚ σ’ ότι έχει σχέση με την εμπορία και διακίνηση του κρέατος, δηλαδή εμπεριέχει τους τομείς της Κτηνοτροφίας και του Κρέατος με τους οποίους είμαστε συνυφασμένοι.
  2. Αναφορικά με την Ενεργειακή Κρίση και τις Ανατιμήσεις απαιτούμε την αύξηση της εκατοστιαίας επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας εξαιτίας της 24ώρης χρήσης των ψυκτικών μηχανημάτων και ταυτόχρονη μείωση των έμμεσων φόρων (χρεώσεις Δήμων) οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να γίνονται αναποτελεσματικές οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις. Παράλληλα αιτούμεθα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την επιμήκυνση των 24 τμηματικών καταβολών που άπτονται των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (ΔΟΥ, τράπεζες, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές) και την επαναφορά του μέτρου της μείωσης των ενοικίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  3. Απαιτούμε την άμεση λειτουργία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» σ’ όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του χώρου της εστίασης. Η αρμόδια αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε αυτό να εφαρμόζεται και σε όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας, χωρίς να στοχοποιείται αποκλειστικά και μόνο ένας Κλάδος.
  4. Σ’ ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΟΚΚ διαφωνεί με τη λειτουργία των κρεοπωλείων τις Κυριακές. Θεωρούμε ότι η Κυριακή πρέπει να παραμείνει αργία ως έχει, διότι η κατάργησή της εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι συντελούν στο να γίνει κατεστημένο. Η μέχρι τούδε εμπειρία μας έχει δείξει ότι επιχειρήματα του τύπου πως το καταναλωτικό κοινό αδυνατεί να ψωνίσει τις άλλες μέρες στερείται λογικής λόγω του ότι όλες τις μέρες λειτουργίας των καταστημάτων μας η κίνηση είναι από υποτονική έως ανύπαρκτη. Παράλληλα, η λειτουργία των καταστημάτων και τη Κυριακή αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της μικρομεσαίας επιχείρησης και καθίσταται ζημιογόνος για τον Κρεοπώλη, ενώ καταστρατηγεί το ιερό δικαίωμα του προσωπικού χρόνου των εργαζομένων με την οικογένεια και των επιλογών του καθενός γενικότερα. Μας δημιουργείται η εντύπωση πως η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή όχι μόνο ΔΕΝ τονώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά αποσκοπεί στην περαιτέρω παγίωση του εν λόγω μέτρου προς όφελος των αλυσίδων πολυεθνικού ενδιαφέροντος.
  5. Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας εδώ και μια τριετία, έχουν αναγκάσει, όχι μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και τους καταναλωτές, να καταφεύγουν για τις συναλλαγές τους σε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Αυτό αυξάνει το όριο των συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος μ’ αποτέλεσμα το ποσοστό παρακράτησης του τζίρου μέσω POS από τις τράπεζες να διογκώνεται και εύλογα, να γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους επαγγελματίες και μέλη μας λόγω του ότι χρεωνόμαστε με ποσοστά μεγαλύτερου μεγέθους. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση και δραστική παρέμβαση όχι μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου σε συνεργασία με τις τράπεζες να μειώσουν το εν λόγω ποσοστό της προμήθειας.
  6. Σε ότι έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δεχόμαστε από τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες τροφίμων καταγγέλλουμε ότι αυτό έντεχνα δημιουργείται αφού προωθούνται προϊόντα, κυρίως κρέατος, σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρεται πουθενά ούτε η ποιότητα, ούτε η προέλευση των προϊόντων. Η προώθηση αυτή γίνεται μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και έντυπων διαφημίσεων όπου οι εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές έχοντας την «Μερίδα του Λέοντος» προσπαθούν να πείσουν τον καταναλωτή με παραπλανητικούς τρόπους, αναγκάζοντας πολλούς επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.
  7. Συμμετοχή του προέδρου στην Κριτική Επιτροπή των βραβείων MEAT AWARDS 2022.

Το Ψήφισμα τέλος, αποφασίστηκε να επιδοθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στις Ομοσπονδίες, στη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς φυσικά και σε όλα τα Σωματεία-Μέλη της Ομοσπονδίας.

You might also like