«Macedonian Gourmet»: Κυρίαρχη η μελιτζάνα και οι συνταγές με χοιρινό

Σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν, συνταγές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Macedonian Gourmet».

Το έργο αυτό έχει ως στόχο την επιλογή 7 συνταγών -αντιπροσωπευτικών της μακεδονικής κουζίνας- ώστε να καθιερωθούν στον χώρο τις Εστίασης και να παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο από τοπικά προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές τις Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι στιγμής, τις γευσιγνωσίες που ξεκίνησαν εδώ και καιρό και θα συνεχιστούν, προηγούνται παραδοσιακές μακεδονικές συνταγές με μελιτζάνες, τις ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ, αλλά και με χοιρινό κρέας, τις το χοιρινό με λάχανο ή πρασοσέλινο. Τις επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σεφ και Καθηγητής γαστρονομίας, Γιώργος Παλησίδης, που είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των μενού, τα πιάτα που προηγούνται αυτή τη στιγμή τις δοκιμές και φαίνεται να κερδίζουν τις εντυπώσεις των κριτών είναι -κατά σειρά- οι γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα, ο μουσακάς, το κοκκινιστό με μελιτζάνες, οι μελιτζάνες παπουτσάκι, το ιμάμ, το χοιρινό πρασοσέλινο, το χοιρινό λεμονάτο, το χοιρινό με λάχανο, το κοτόπουλο με πλιγούρι και το κοτόπουλο στιφάδο.

Γευσιγνωσία και συνταγές

Από τις 10 συνταγές που προηγούνται, η μελιτζάνα χρησιμοποιείται στις 4, γεγονός που είναι ενδεικτικό τις ισχυρής παρουσίας της στα παραδοσιακά φαγητά της Μακεδονίας. Η κα. Λουκία Αικατερινιάδου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ») που συμμετέχει στο έργο, επιβεβαιώνει το προβάδισμα αυτό, φέρνοντας ως παράδειγμα μια ταπεινή, παλιά συνταγή που «κατάγεται» από την περιοχή των Σερρών και χρονολογείται πριν από το 1900.

«Κι εγώ η ίδια θυμάμαι τη συνταγή από τη γιαγιά μου. Πρόκειται για τα ξεροψηστά, τις λέγονται, μελιτζάνες που ψήνονται στο φούρνο, μετά προστίθεται σκόρδο, με ή χωρίς ντομάτα και καρύδια και ξαναψήνονται. Είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο όχι τις αστικής αλλά τις λαϊκής μακεδονικής κουζίνας με πολύ παλιές ρίζες, από την Τουρκοκρατία», σημειώνει χαρακτηριστικά. Δηλώνει ακόμη ότι τα ξεροψηστά πράγματι ενθουσίασαν το κοινό, ενώ διευκρινίζει ότι πρόκειται για μεζέ και όχι για κυρίως πιάτο καθώς είναι αρκετά βαρύ.

Σε ό,τι αφορά τις συνταγές με χοιρινό, ο κ. Παλησίδης επισήμανε ότι επικράτησαν και αναδείχτηκαν στη μακεδονική κουζίνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, διότι «τα αμνοερίφια και τα μοσχάρια τα έπαιρναν ως φορολογία, οπότε στον κόσμο έμενε το χοιρινό». Παράλληλα, το λάχανο, το πράσο και το σέλινο βρισκόταν σε αφθονία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έτσι επικράτησε να συνοδεύουν το χοιρινό, σε μαγειρευτές συνταγές που άντεξαν στο χρόνο και αγαπήθηκαν πολύ στον ελλαδικό χώρο.

Οι γευσιγνωσίες συνεχίζονται…

Οι γευσιγνωσίες στο πλαίσιο του έργου «Macedonian Gourmet» συνεχίζονται ώστε να επιλεγούν οι επτά πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας. Την ίδια στιγμή ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά της αγοράς και συγκεκριμένα από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μαζικής σίτισης, ώστε να παράγει τα συγκεκριμένα πιάτα με τις συγκεκριμένες συνταγές που θα επιλεγούν και να τα διοχετεύει είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε μεγάλα εστιατόρια, είτε σε Σούπερ-Μάρκετ σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι, μέσω των προγραμμάτων «Graega Cheese» και «Macedonian Gourmet», αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοιχεία όπως η αγροτική γη της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει μεγάλη παραγωγική αξία και δυνατότητες και μπορεί να δημιουργήσει έναν θησαυρό σε μια εποχή που ο επισιτισμός είναι ζητούμενο.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα προγράμματα που καινοτομούν και στα οποία συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες με όρεξη και εξωστρέφεια και ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα και την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων.

You might also like