Γ. Γεωργαντάς: Στήριξη του Πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση δεν θ’ αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος και το ΥπΑΑΤ δίνει έμφαση στην κατασκευή αρδευτικών έργων υποδομής που θα βοηθήσουν και στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην διεύρυνση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, καθιστώντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε ευρεία σύσκεψη για τον Πρωτογενή τομέα, που έγινε στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην σύσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του Πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας και συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, έγινε εκτενής συζήτηση και τέθηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τους εργάτες γης, το οποίο έγινε δυσκολότερο μετά την πανδημία, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι γίνονται Διακρατικές Συμφωνίες (έγιναν ήδη με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο), χορηγούνται άδειες 5ετίας ώστε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και όπως σημείωσε, στα νέα Σχέδια Βελτίωσης δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς οικίσκων, μ’ επιδότηση 50%. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θ’ αλλάξει η αντιστοίχιση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αριθμό εργατών γης που δύνανται να κληθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 1.099 δικαιούχων στους οποίους, αντιστοιχούν 40.570.000 ευρώ και έχει ήδη πληρωθεί το 70% της επιδότησης που τους αναλογεί.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα καθώς μέσα από αυτά μπορούν να επιλυθούν καλύτερα τα προβλήματα όπως η εξεύρεση εργατών γης αλλά και αυτό της μείωσης του κόστους παραγωγής, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση μείωσε το φόρο κατά 50% στους μετέχοντες σε αυτούς. Τόνισε δε, ότι για να έχει μέλλον η ελληνική αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθούν τα συνεργατικά σχήματα και η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων πιο ανθεκτικών καλλιεργειών και τη δημιουργία συνθηκών για ασφαλέστερη παραγωγή. Το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 163 εκατ. ευρώ, το οποίο προς το παρόν αφορά μόνο συνεργατικά σχήματα, δεν έχει την απορροφητικότητα που πρέπει και εξετάζεται η επέκτασή του. Ανέφερε ακόμα ότι μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, δίνεται η δυνατότητα αγοράς όμορης γης για καλλιέργεια. Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, ο ΥπΑΑΤ, ανακοίνωσε ότι πέραν του τρέχοντος προγράμματος της μεταβατικής περιόδου, θα ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής, δίνοντας έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν άλλη πηγή εισοδήματος», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος στα αρδευτικά σημείωσε ότι το νερό είναι εθνικός πλούτος τον οποίο οφείλουμε ν’ αναδείξουμε και να διανείμουμε σωστά. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων και η κατασκευή φραγμάτων, τόνισε. Στο Μηναγιώτικο Φράγμα ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα γίνει ταυτόχρονα και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο δε του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ αναμένεται να ενταχθούν κι άλλα έργα.

Αναλυτική αναφορά στα υπό κατασκευή έργα έκανε ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αποζημιώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τον προϋπολογισμό. Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι ο Οργανισμός λειτουργεί λόγω της στήριξης που παρέχει προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 651 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ο προϋπολογισμός έχει συμβάλλει με 400 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε, ότι σήμερα οι αποζημιώσεις δίνονται σε ταχύτερο χρόνο.

Έργα του ΥπΑΑΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

  • Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπείου και Επιδαύρου Νομού Αργολίδας (15,5 εκατ. ευρώ)
  • Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μίδεας Νομού Αργολίδας (14 εκατ. ευρώ)
  • Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Δήμο Ερμιονίδας (68.350.000 ευρώ)

 

ΑΡΚΑΔΙΑ

  • Δίκτυα αξιοποίησης ταμιευτήρα Τάκας Νομού Αργολίδας (18,5 εκατ. ευρώ)
  • Μεταφορά νερού από πηγές Αναβάλλου στην παραλιακή ζώνη Βόρειας Κυνουρίας (60 εκατ. ευρώ)

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

  • Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας Νομού Λακωνίας (24.000.000 ευρώ)
  • Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου Τρινάσου Νομού Λακωνίας (368.537 ευρώ)

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

  • «Ύδωρ 2.0» Φράγμα Μιναγιώτικο και δίκτυο άρδευσης (246.250.000 ευρώ)
  • Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Νομού Μεσσηνίας (45 εκατ. ευρώ)
  • Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης (ΠΕ Μεσσηνίας) (5,4 εκατ. ευρώ)

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

  • Κατασκευή Φράγματος Ασωπού Νομού Κορινθίας (54,6 εκατ. ευρώ)
  • Συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου (ΠΕ Κορινθίας) (2,6 εκατ. ευρώ)
You might also like