Οφέλη Προγράμματος Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης

Το εγκεκριμένο πρόγραμμα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Small Treasures from Europe είχε ως κύριο σκοπό την προώθηση των Ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και τη διάδοση της συνεταιριστικής συνείδησης.

Οι δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν στην αγορά της Ελλάδας με στόχο την ευαισθητοποίηση του Ελληνικού κοινού και δευτερευόντως, των Ελλήνων καταναλωτών ως πρεσβευτές των προϊόντων μας στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα κατά την διάρκεια της τριετίας που διήρκησε το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά ταξίδια στα κατά τόπους μέρη και στους συνεταιρισμούς όπου παράγονται τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα όπου οι δημοσιογραφικές αποστολές ενημερώθηκαν για την πρωτογενή παραγωγή των προϊόντων και τις ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας που επικρατούν. Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν την Αμφιλοχία, τα Καλάβρυτα, τη Νεμέα, το Αίγιο, τη Καλαμάτα, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο. Με αυτό τον τρόπο οι διαμορφωτές κοινής γνώμης κατάφεραν σε πρώτο στάδιο να έρθουν σε επαφή με τα προϊόντα και να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να επικοινωνήσουν στο κοινό – στόχο τα οφέλη τους.

Τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης ήταν: H φέτα Π.Ο.Π, H γραβιέρα Π.Ο.Π. Κρήτης και Νάξου, η ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κρήτης, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης, το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, η κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π. Βοστίτσας, η πατάτα Π.Γ.Ε. Νάξου, το κρασί Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, η φάβα και το τοματάκι Π.Ο.Π. Σαντορίνης και το Π.Ο.Π κρασί Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.

Όλα αυτά τα προϊόντα αποτελούν τη «βαριά» κληρονομιά του πρωτογενούς αγροτικού τομέα της Ελλάδας και τα οφέλη τους κατάφεραν μέσα από τις δράσεις του προγράμματος να διαδοθούν στο ευρύ ελληνικό καταναλωτικό κοινό και κατ’ επέκταση και στους τουρίστες με μεγάλη επιτυχία.

Για την επίτευξη των στόχων διοργανώθηκαν εκδηλώσεις τύπου σε ξενοδοχεία, γευσιγνωσίες και digital press όπου και εκεί συμμετείχαν δημοσιογράφοι, influencers και διαμορφωτές κοινής γνώμης στον τομέα των τροφίμων και του τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε η ενημέρωση του κοινού για τις αξίες που πρεσβεύουν οι Συνεταιρισμοί, τις ιδιαιτερότητες των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων και συνάμα η καθολική αναγνώριση των σημάτων ποιότητας των προϊόντων.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε αφενός για να ενημερωθεί το κοινό – στόχος σχετικά με τα σήματα ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι το ευρύ καταναλωτικό κοινό δεν είχε σωστά διαμορφωμένη άποψη σχετικά με τα σήματα αυτά με αποτέλεσμα να μην είναι αντιληπτή η αξία των σημάτων και κατ’ επέκταση και των προϊόντων.

Παρόλα αυτά η άρρηκτη σχέση που υπάρχει μεταξύ των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ με τους συνεταιρισμούς συνέβαλλε στην διαμόρφωση της γνώμης του καταναλωτικού κοινού, σχετικά με την πραγματική αξία των προϊόντων αυτών.

Eν κατακλείδι αξίζει να αναφερθεί πως Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη δράση της στήριξε με υπερηφάνεια όλα τα μέλη της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς και δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και μέσω των εκδηλώσεων που θα διεξήχθησαν στα πλαίσια του προγράμματος.

You might also like