Φορετό σύστημα παρακολούθησης δοκιμάζεται σε κοπάδια βόειου κρέατος

Ηλεκτρονικές ετικέτες αυτιού παρακολουθούν τη δραστηριότητα, τη θερμοκρασία και πλήθος άλλων μεταβλητών

Το φορετό (wearable) σύστημα παρακολούθησης αγελάδων, CowManager, που χρησιμοποιείται συνήθως σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, δοκιμάζεται τώρα σε δύο κοπάδια βόειου κρέατος, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, ως μέρος του προγράμματος Informing New Zealand Beef (INZB).

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι μια επταετής συνεργασία για Βιώσιμα Μελλοντικά Τρόφιμα & Φυτικές Ίνες, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της χώρας και την B+LNZ. Στόχος είναι να αυξηθούν τα κέρδη του κλάδου κατά 460 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια.

Λεπτομερείς πληροφορίες για τη γονιμότητα

Ο Δρ Jason Archer, Ειδικός Γενετικής Ζώων της B+LNZ, λέει ότι το πρόγραμμα διερευνά εάν η τεχνολογία μπορεί να παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα, ιδιαίτερα σε δαμαλίδες και ειδικότερα σε δαμαλίδες που αναπαράγονται για το δεύτερο μοσχάρι τους.

 

Φορετό σύστημα παρακολούθησης

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Archer, ενώ το CowManager έχει αποδείξει την αξία του στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, η χρήση του σε κοπάδια βόειου κρέατος είναι περιορισμένη, κάτι που επιχειρεί να λύσει το πρόγραμμα INZB.

Οι ηλεκτρονικές ετικέτες αυτιού παρακολουθούν τη δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένης της βοσκής, του μηρυκασμού και του περπατήματος) και τη θερμοκρασία, μαζί με άλλες μεταβλητές. Το σύστημα παράγει μια ειδοποίηση όταν συμβαίνουν ασυνήθιστα γεγονότα, όπως όταν μια αγελάδα δεν είναι καλά.

 

Φορετό σύστημα παρακολούθησης

 

Όπως εξηγεί ο Δρ Archer, το σύστημα διαθέτει επίσης μια μονάδα γονιμότητας, που ανιχνεύει πότε μια αγελάδα έχει ωορρηξία, μια πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη για το πρόγραμμα. «Θα πρέπει να παράγει πληροφορίες σχετικά με την εφηβική ηλικία, τις ημερομηνίες σύλληψης και -το κυριότερο- πότε εμφανίζεται ο πρώτος οίστρος μετά τον τοκετό», τονίζει ο Δρ Archer.

Ο Δρ Archer λέει ότι, ενώ η γονιμότητα από μόνη της φαίνεται να έχει σχετικά χαμηλή κληρονομικότητα, η γαλακτοκομική βιομηχανία έχει δείξει ότι όταν αναλύεται σε συστατικά, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για γενετικό κέρδος.

 

Φορετό σύστημα παρακολούθησης

 

«Με την κατάλληλη επιστήμη και τα σωστά εργαλεία, οι κτηνοτρόφοι θα είναι σε θέση να παράγουν κρέας εξαιρετικής γεύσης με μια καλή περιβαλλοντική ιστορία, διατηρώντας και βελτιώνοντας την παραγωγική τους απόδοση», λέει ο Δρ Archer.

 

You might also like