Γερμανία: Σε ισχύ η σήμανση προέλευσης για το κρέας

Επέκταση της νομοθεσίας ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη κρέατος, συσκευασμένου ή μη

Πλέον, είναι υποχρεωτικό στα σημεία πώλησης να αναφέρεται από πού προέρχεται το μη προσυσκευασμένο νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο χοιρινό και αιγοπρόβειο κρέας, όπως και αυτό των πουλερικών.

 

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2024 στη Γερμανία, η επέκταση της επισήμανσης προέλευσης του κρέατος.

Σημειώνεται, πως μέχρι τώρα, ο κανονισμός ίσχυε μόνο για το συσκευασμένο κρέας, αλλά και για το μη συσκευασμένο βόειο κρέας.

Πιέσεις για εφαρμογή σε επίπεδο Ε.Ε.

«Όποιος ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, στο κρεοπωλείο ή στην αγορά μπορεί τώρα να δει με μια ματιά εάν το κρέας προέρχεται από τη Γερμανία ή το εξωτερικό. Οι πελάτες μπορούν, επομένως, να επιλέξουν συνειδητά τοπικά προϊόντα και έτσι υποστηρίζουμε τη γεωργία μας. Το “Made in Germany” όχι μόνο σημαίνει ποιότητα, αλλά και υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Η γεωργία μας απαιτεί τέτοια σήμανση προέλευσης εδώ και πολλά χρόνια, και τώρα το έχουμε εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο σε χρόνο ρεκόρ. Η σήμανση βοηθά τους αγρότες – ειδικά με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις – να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν καλύτερα στην αγορά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερμανός Ομοσπονδιακός υπουργός γεωργίας, Cem Özdemir, ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Συνεχίζουμε τώρα να ασκούμε πίεση στις Βρυξέλλες για να διασφαλίσουμε ότι η σήμανση προέλευσης θα εισαχθεί και σε επίπεδο ΕΕ – και ιδανικά και για άλλα προϊόντα».

Σημειώνεται, πως το ζήτημα της διεύρυνσης της αναφοράς προέλευσης στη νομοθεσία για την επισήμανση των τροφίμων, αποτελεί μέρος της στρατηγικής «Farm to Fork» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει επί του παρόντος εάν θα επεκτείνει τις υποχρεωτικές ενδείξεις προέλευσης σε άλλα τρόφιμα.

You might also like