Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο της León (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θεσσαλία, Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Warmia and Mazury (Olsztyn, Πολωνία), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), το Centro Tecnológico de la Carne (CTC, Ourense, Ισπανία) και η εταιρεία 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα).
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2024, στην Πάρμα της Ιταλίας, η 3η διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus +), με συντονισμό από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα.
Ο Καθηγητής Gianni Galaverna, Κοσμήτορας της Σχολής Τροφίμων και Φαρμάκων του Πανεπιστημίου της Πάρμα, καλωσόρισε τους εταίρους, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της ανώτατης και δια βίου εκπαίδευσης σε αρκετά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Parma. Υπήρξε επίσης, καλωσόρισμα από την Καθηγήτρια Elenora Carini, υπεύθυνη της Σχολής για Προηγμένες Σπουδές στα Τρόφιμα και την Διατροφή (Πανεπιστήμιο της Parma), η οποία πρότεινε τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων και της σχολής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε δύο από τις εγκαταστάσεις του συνεργαζόμενου εταίρου του προγράμματος Parmacotto. Επιπλέον, η Lo Spineto, μία μικρή βιολογική φάρμα, που εκτρέφει κυρίως μαύρους χοίρους, προσκλήθηκε να παρουσιάσει την εταιρία.
Ετοιμάζεται διαδραστική πλατφόρμα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε αναλυτικά η πρόοδος που καταγράφηκε στο 3ο πακέτο εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού στην επιστήμη και τεχνολογία κρέατος. Επίσης, ξεκίνησε το 4ο πακέτο εργασίας, που αφορά την ψηφιοποίηση του υλικού. Στο τέλος του προγράμματος, το υλικό θα είναι προσβάσιμο δωρεάν στη μορφή Massive Open Online Courses – MOOC, μέσω μίας διαδραστικής πλατφόρμας που αναπτύσσεται και θα είναι διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη Διασφάλιση Ποιότητας, τη Διαχείριση και τη Διάχυση του έργου.
Συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών
Σημειώνεται πως το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με τη συνεργασία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών συναφών με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος, αρχικά μέσω των συνδεδεμένων εταίρων και επίσης μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει ως εργαλείο διάδοσης του εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Συνδεδεμένοι εταίροι (Associated Partners) είναι ήδη πάνω από 30 βιομηχανίες κρέατος και ενώσεις σχετικές με την επιστήμη και τεχνολογία κρέατος και τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες.
Για πιθανό ενδιαφέρον συνεργασίας με την ομάδα του Έργου ως συνδεδεμένος εταίρος (associated partner), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονικά υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, [email protected].