Προς βελτίωση η κερδοφορία της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος

Ανάλυση της Rabobank για το 2ο τρίμηνο του 2024

Σε ένα σημείο καμπής φτάνει η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος, καθώς ο κλάδος επιστρέφει στην κερδοφορία, παρόλο που οι κίνδυνοι παραμένουν πάντα παρόντες, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Rabobank για το 2ο τρίμηνο του 2024.

Η συρρίκνωση που εμφανίζουν οι αγέλες επιβραδύνεται, με τον κλάδο να βιώνει μια πιο βελτιωμένη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης. Μετά από αρκετούς μήνες μείωσης, ο αριθμός των κοπαδιών χοιρομητέρων σε βασικές περιοχές αρχίζει να σταθεροποιείται.

Ανάπτυξη από τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025

Ωστόσο, οι προμήθειες χοιρινού κρέατος θα παραμείνουν περιορισμένες τους επόμενους μήνες, καθώς είναι μάλλον απίθανη η επιστροφή στην ανάπτυξη των κοπαδιών αναπαραγωγής πριν από τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025. Τα κέρδη παραγωγικότητας ενισχύουν επίσης την παραγωγή. Η καλύτερη υγεία των κοπαδιών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της παραγωγής, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα των γουρουνιών.

Ο ρόλος του κόστους των ζωοτροφών

Επιπλέον, το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών αντισταθμίζει τον πληθωρισμό άλλων στοιχείων του κόστους και δίνει τη δυνατότητα στον κλάδο να επιστρέψει στην κερδοφορία. Τα υψηλότερα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων έχουν μειώσει το κόστος των ζωοτροφών για τους περισσότερους παραγωγούς. Παρά τις ανησυχίες για τις αρχές της σεζόν, μια καλή καλλιέργεια στη Νότια Αμερική έχει προστεθεί στο απόθεμα, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις τιμές. Οι συνθήκες καλλιέργειας παραμένουν στο επίκεντρο καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στην ανοιξιάτικη περίοδο φύτευσης του 2024.

Το καλό «positioning» του χοιρινού κρέατος

Σημειώνεται πως το χοιρινό παραμένει σε καλή θέση ως επιλογή πρωτεΐνης χαμηλότερου κόστους για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα δεδομένης της σταθερής αύξησης του κόστους του βόειου κρέατος. Ενώ τα προϊόντα χαμηλότερου κόστους συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλα κέρδη και υπάρχει μια τάση προς περισσότερα κατεψυγμένα προϊόντα, η κίνηση των καταναλωτών προς την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι συνεχίζει να ωφελεί τις λιανικές πωλήσεις χοιρινού κρέατος. Καθώς ο ρυθμός του πληθωρισμού κορυφώνεται, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων προστιθέμενης αξίας και μεταποιημένων κρεάτων.

You might also like