Μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 2,1 μονάδες (1,6%) από το αναθεωρημένο επίπεδο του Δεκεμβρίου ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) που ήταν κατά μέσο όρο 124,9 μονάδες.
Οι μειώσεις των δεικτών τιμών για τη ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το κρέας υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις σε αυτούς των γαλακτοκομικών προϊόντων και των δημητριακών. Ο συνολικός δείκτης ήταν 7,3 μονάδες (6,2%) υψηλότερος από το αντίστοιχο επίπεδό του πριν από ένα χρόνο, ωστόσο, παρέμεινε 35,3 μονάδες (22,0%) κάτω από την κορύφωση που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Σε άνοδο μόνο το βόειο κρέας
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν κατά μέσο όρο 117,7 μονάδες τον Ιανουάριο, μειωμένος κατά 1,7 μονάδες (1,4%) από τον Δεκέμβριο, ενώ παρέμεινε 8,9 μονάδες (8,1%) πάνω από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο.
Η πτώση οφείλεται στις χαμηλότερες διεθνείς τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών, οι οποίες αντιστάθμισαν τις αυξήσεις στις τιμές του βόειου κρέατος. Οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν καθώς η ζήτηση μειώθηκε μετά τις διακοπές του τέλους του έτους. Ομοίως, οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν, λόγω των χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ένα ξέσπασμα αφθώδους πυρετού στη Γερμανία προκάλεσε απαγορεύσεις εισαγωγών από πολλές χώρες-κλειδιά, με αποτέλεσμα άφθονα πλεονάσματα, τα οποία επιδεινώθηκαν από τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από το κλείσιμο σφαγείων κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν, αντανακλώντας τις άφθονες προμήθειες, ιδιαίτερα από τη Βραζιλία, όπου οι ανταγωνιστικές τιμές των ζωοτροφών στήριξαν την παραγωγή. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές βόειου κρέατος αυξήθηκαν, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση εισαγωγών από βασικές αγορές.