Δημόσια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την ανακοίνωση με τίτλο «Ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα», που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Φεβρουαρίου 2025, θα διεξαγάγει τη Δευτέρα 24 Μαρτίου το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Η ατζέντα
Θα πραγματοποιηθεί άτυπο υπουργικό γεύμα σχετικά με το μέλλον της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να λάβει πληροφορίες σχετικά με ορισμένα θέματα. Συγκεκριμένα:
- Διάσκεψη υψηλού επιπέδου με τίτλο «Κοινή γεωργική πολιτική για την επισιτιστική ασφάλεια», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 5 Μαρτίου 2025 (ενημέρωση από την Προεδρία, σε δημόσια συνεδρίαση).
- Επιλεξιμότητα των δαπανών που σχετίζονται με την αγορά ζώων αναπαραγωγής στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ (ενημέρωση από τη ρουμανική αντιπροσωπία, σε δημόσια συνεδρίαση).
- Ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του κανονισμού ελέγχου της αλιείας για το επιτρεπόμενο περιθώριο ανοχής (ΚΤΕΟ) που εφαρμόζεται στις εκφορτώσεις μικρών πελαγικών ειδών αλιείας χωρίς διαλογή (ενημέρωση από τις αντιπροσωπείες της Λετονίας και της Λιθουανίας, σε δημόσια συνεδρίαση).
- Μελλοντική στήριξη της αλιείας της ΕΕ (ενημέρωση από τις Κάτω Χώρες, με την υποστήριξη της βελγικής, κυπριακής, εσθονικής, φινλανδικής, γαλλικής, γερμανικής, ελληνικής, ιρλανδικής, ιταλικής, λετονικής, λιθουανικής, μαλτέζικης, πορτογαλικής, ρουμανικής και ισπανικής αντιπροσωπείας, σε δημόσια συνεδρίαση).
- Έναρξη της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας για την υδατοκαλλιέργεια (ενημέρωση από την Επιτροπή, σε δημόσια συνεδρίαση).
- Επιδημία αφθώδους πυρετού (ενημέρωση από την ουγγρική αντιπροσωπεία, σε δημόσια συνεδρίαση).