Καταργήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην ΑΑΔΕ οι λειτουργίες πληρωμών και ελέγχων

Η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ, όπου θα μεταφερθεί και το προσωπικό του Οργανισμού, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, 27 Μαΐου 2025, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Γιώργου Μυλωνάκη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

«Μετά από προσπάθειες εσωτερικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και προσηλωμένη στη δημιουργία ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών, φιλικού προς τους αγρότες, προχωρά με αποφασιστικότητα στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η επιλογή της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με την Κυβέρνηση: «Η ανεξαρτησία της Αρχής αλλά και οι σημαντικές της επιτυχίες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση, αποτελούν εχέγγυα προκειμένου να αναμορφωθεί το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών, υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας και της εικόνας της χώρας».

Τον Ιούλιο οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Η διαδικασία ξεκινά άμεσα, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Προς τον σκοπό αυτό, μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Η νομοθετική παρέμβαση θα εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ταυτόχρονα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η απάτη, η επιτήρηση, η κόντρα και το τέλος

Υπενθυμίζεται, πως το «σίριαλ» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους. Ακολούθησε, εύλογα, το καθεστώς επιτήρησης και από το ΥπΑΑΤ.

Επόμενη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα είχαμε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία Αθηνών απήγγειλε κατηγορίες στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά συνολικά 100 υπόπτων, για απάτη που αφορούσε γεωργικά ταμεία, για συνολική ζημία ύψους 2.9 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για περιπτώσεις κτηνοτρόφων, κυρίως από την Κρήτη, οι οποίοι την περίοδο 2017 – 2020 υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις κυριότητας ή παραποιημένες συμβάσεις μίσθωσης αγροτεμαχίων τα οποία στην πραγματικότητα δεν είχαν στην ιδιοκτησία τους ή δεν είχαν μισθώσει.

Κάπως έτσι οδηγούμαστε στην Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, όταν πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και τη παρουσία δύο Εισαγγελέων, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας των Εισαγγελέων του Ελληνικού Γραφείου των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, με παραγγελία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ). Η τελευταία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν πως: «Τέτοια παράνομη πρακτική ενδέχεται να οργανώθηκε συστηματικά με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Αυτό, όμως, που πυροδότησε τις ραγδαίες εξελίξεις ήταν η επισήμανση της ΕΡΡΟ πως κατά την έρευνα υπήρξε «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας». Η Διοίκηση του Οργανισμού αντεπιτέθηκε με νέα ανακοίνωσή της, ζητώντας από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Νίκο Πασχάλη, να ανακαλέσει εντός 48 ωρών τα ψευδώς -όπως ισχυρίζεται- αναφερθέντα, διαφορετικά ο Οργανισμός θα προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, προς αποκατάσταση της φήμης του.

Την προειδοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, την έμαθε -όπως δήλωσε σε συνέντευξή του- μέσω των ΜΜΕ και σχεδόν ακαριαία έθεσε πρόωρο τέλος στη θητεία του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νικολάου Σαλάτα, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση του μόλις στα τέλη Ιανουαρίου. Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε για λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

You might also like