Οι ευρωβουλευτές μπλοκάρουν την «κόλλα κρέατος»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει βέτο στην έγκριση της χρήσης «κόλλας κρέατος», όπως έχει γίνει γνωστή η βόεια ή χοιρινή θρομβίνη, ως πρόσθετο τροφίμων. Το ένζυμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συγκόλληση υπολειμμάτων κρέατος για το σχηματισμό ενιαίων μερίδων και με ψήφισμά τους στα τέλη Μαΐου οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι αυτά τα ανασυσταθέντα προϊόντα κρέατος φέρουν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτή.

Η Κομισιόν είχε προτείνει να προστεθεί η βόεια ή χοιρινή θρομβίνη σε έναν κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων, αλλά οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την πρόταση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ο Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, «οι καταναλωτές στην Ευρώπη πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη ότι αγοράζουν ένα πραγματικό μπιφτέκι ή χοιρομέρι και όχι συγκολλημένα κομμάτια κρέατος».

Οι αρχές των κρατών μελών είναι σήμερα σε θέση να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για την άδεια χρήσης της θρομβίνης ως «ενισχυτικό στη μεταποίηση» των τροφίμων. Η πρόταση της Επιτροπής ήταν ένα βήμα προς τη διευκρίνιση ότι η θρομβίνη είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που θα πρέπει να υπόκειται σε ρύθμιση σε κοινοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ευρωενωσιακή νομοθεσία, ένα πρόσθετο τροφίμων μπορεί να επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο αν δεν παραπλανά τους καταναλωτές και εφόσον τους προσφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη.

Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε τον υψηλότερο κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης στα προϊόντα κρέατος που δημιουργούνται με θρομβίνη, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του κρέατος και της κρύας διαδικασίας συγκόλλησης που χρησιμοποιείται.

 

Αντιδράσεις

Εκείνοι που αντιτίθενται στη μη έγκριση της θρομβίνης ως πρόσθετο ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι η διαδικασία συγκόλλησης έχει αποδειχτεί ασφαλής και ότι ήδη είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε ορισμένες χώρες. Ο Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Κρέατος λέει ότι αυτή η εξέλιξη υπονομεύει ευθέως την καινοτομία στη βιομηχανία κρέατος. «Η στάση των ευρωβουλευτών στηρίχθηκε περισσότερο στις πολιτικές κόντρες παρά στα επιστημονικά δεδομένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

You might also like