Πρόγραμμα… σταθερότητας για πιο «πράσινα» εστιατόρια

Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για πιο Πράσινα Εστιατόρια, ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία της Εθνικής Ένωσης Εστιατορίων (N.R.A.).

Σκοπός του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει περιορισμένος αριθμός εστιατορίων, έως ότου δοκιμαστεί και «ανοίξει» για συμμετοχές και από την ευρύτερη αγορά, είναι να αναγνωρίσει και να αναδείξει τις προσπάθειες των εστιατορίων για να επιτύχουν περιβαλλοντική σταθερότητα.

Σύμφωνα με την ΝRA, το πρόγραμμα για τα πιο Πράσινα Εστιατόρια, θα διδάξει στους ιδιοκτήτες πώς να εξοικονομούν χρήματα, ενόσω θα γίνονται πιο «πράσινα» και περιβαλλοντικώς πιο αποδοτικά και θα μοιράζεται με το κοινό τις επιτυχίες του. Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος έδειξε ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία των εστιατορίων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή τους από το κοινό: 4 στους 10 ερωτηθέντες τόνισαν ότι θα επέλεγαν το εστιατόριό τους βάσει των «πράσινων» πρακτικών που αυτό θα εφάρμοζε, ενώ οι ίδιοι οι εστιάτορες τονίζουν ότι 40% των παραδοσιακών εστιατορίων και 31% των φαστ φουντ σχεδιάζουν να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές πρακτικές εντός του 2010.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια λίστα βημάτων που πρέπει να κάνει το κάθε εστιατόριο, και η οποία θα δημοσιεύεται και στο Διαδίκτυο, στο δικτυακό τόπο www.GreenerRestaurants.com. H λίστα περιλαμβάνει μικρά βήματα, όπως π.χ. την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με άλλους χαμηλής ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερα όπως αλλαγή εξοπλισμού. Στόχος του προγράμματος, να μειωθεί το ενεργειακό «αποτύπωμα» των ίδιων των εστιατορίων και να αυξηθεί η δουλειά τους.

You might also like