Ώρα μηδέν για την ελληνική χοιροτροφία
Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική χοιροτροφία, αφού όπως λένε οι παραγωγοί, η τιμή που πωλούν τα χοιρινά είναι 30% χαμηλότερη από ό,τι προ εικοσαετίας, την ίδια στιγμή που οι τιμές καταναλωτή στο χοιρινό είναι 26% πιο πάνω.
Έτσι, λένε, ήταν «δώρον άδωρον» η αύξηση της παραγωγικότητας που επήλθε τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι εάν δεν έπαιρναν το άτοκο δάνειο που πήραν προ διετίας, και το οποίο χρησιμοποίησαν για ζωοτροφές, σήμερα δεν θα υπήρχε χοιροτροφία.
Σε δραματικούς τόνους οι χοιροτρόφοι λένε ότι ήρθε πλέον η «ώρα μηδέν» για τον κλάδο τους, και ζητούν να ενταχθούν με «συνοπτικές διαδικασίες» στο ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να χρηματοδοτηθούν για την αγορά ή την εξόφληση εφοδίων αλλά και για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών. Ζητούν επίσης τον εντατικό έλεγχο για την πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλη την αλυσίδα, από το στάβλο μέχρι το κρεοπωλείο και το ψητοπωλείο. Τα σημερινά προβλήματα όπως εκτίθενται, απειλούν να γονατίσουν έναν κλάδο που το 1981 κάλυπτε το 84% των εγχώριων αναγκών, ενώ σήμερα καλύπτει το 38,5%.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι, όπως τονίζουν μερικοί παραγωγοί, μολονότι έχουν υπάρξει πάρα πολλά μέτρα και ρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, το μοναδικό αποτέλεσμα που ήρθε ήταν να πουλάνε κατά 30 ευρωλεπτά λιγότερο. Έτσι, αρκετές φωνές στον κλάδο φτάνουν να προτείνουν και άλλες ενέργειες, στις οποίες συγκαταλέγονται: – Διασφάλιση ότι οι δημόσιοι φορείς (στρατός, νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.) θα προμηθεύονται μόνο ελληνικό κρέας. – Να μπορούν να προμηθεύονται απευθείας τα κτηνιατρικά φάρμακα, ώστε να τους έρχονται πιο φθηνά, αφού λένε ότι τα παίρνουν μέχρι και 40% πιο ακριβά από ό,τι οι συνάδελφοί τους σε γειτονικές χώρες. Ειδικά δε αναλογιζόμενοι ότι οι εταιρείες ζωοτροφών έχουν αρχίσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να ζητούν να πληρώνονται με μετρητά ή τέλος πάντων πολύ άμεσα, στραγγαλίζοντας έτσι τους χοιροτρόφους, μερικοί φτάνουν ακόμη και να μιλούν για μποϊκοτάζ… αν και αυτό φαίνεται να είναι μια λύση απόγνωσης.
Συνολικά πάντως, οι χοιροτρόφοι και οι σύλλογοί τους φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως το θέμα δεν είναι απλώς να τους βοηθήσει η Πολιτεία, ένα κράτος που στον παρόντα χρόνο αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Το θέμα γι’ αυτούς είναι να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος. «Να μπούμε με το σπαθί μας στην αγορά, με σωστό προϊόν, με μείωση του κόστους, με επώνυμο προϊόν», λένε χαρακτηριστικά.