Σταθερά πτωτική η παραγωγή κρέατος στην Τσεχία

Σημαντική μείωση παρουσίασε η παραγωγή κρέατος στη Δημοκρατία της Τσεχίας το πρώτο τρίμηνο του 2010, συνεχίζοντας μια τάση που παρατηρείται στη χώρα από το 2000. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το πολωνικό πρακτορείο FAMMU. Πιο συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η παραγωγή κόκκινου κρέατος στην Τσεχία άγγιξε τις 130,9 χιλ. τόνους, μειωμένη κατά 3,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η παραγωγή βόειου δε, έπεσε κατά 7,4% στις 17,8 χιλ. τόνους και οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Η Πολωνία, η Γερμανία και η Ιρλανδία ήταν μάλιστα οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Τσεχίας σε βόειο κρέας.

Στο α’ τρίμηνο επίσης η παραγωγή χοιρινού κρέατος έπεσε κατά 4,7% στις 69,3 χιλ. τόνους, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές χοιρινού (κυρίως από Γερμανία) αυξήθηκαν κατά 17% και οι εξαγωγές χοιρινού (κυρίως προς Σλοβακία) μειώθηκαν κατά 6%.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Γεωργίας, η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Από το 2000 η παραγωγή κρέατος της Τσεχίας έχει πέσει σχεδόν κατά 30%, ενώ όπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της χώρας, η μείωση του ζωικού πληθυσμού συνετέλεσε στο πλεόνασμα της παραγωγής δημητριακών, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τις τιμές των ζωοτροφών, που βαίνουν σταθερά μειούμενες.

You might also like