Παράταση στη σήμανση των ζωοτροφών

Και μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010 θα μπορούν να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά ζωοτροφές που φέρουν επισήμανση των συστατικών τους με το παλαιό σύστημα, ενώ για τις ζωοτροφές που προορίζονται για τα ζώα συντροφιάς οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 31 Αυγούστου 2011 και μετά. Αυτό προβλέπεται σε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι κανόνες για την επισήμανση των ζωοτροφών που διατίθενται στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίστηκαν πέρυσι με τον κοινοτικό κανονισμό 767/2009. Σύμφωνα με αυτόν, από την 1η Σεπτεμβρίου φέτος όλες οι ζωοτροφές θα έπρεπε στις συσκευασίες τους να φέρουν τις νέες σημάνσεις. Επειδή, όμως, προέκυψαν διάφορα προβλήματα (αλλαγές ετικετών, μετατροπές μηχανημάτων ετικεταρίσματος, αποθέματα στην αγορά), η Κομισιόν αποφάσισε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις παρασκευής ζωοτροφών να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους και πέραν της 1.9.2010 με τις παλιές ετικέτες, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Για τις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς οι νέοι κανόνες στην επισήμανση θα ισχύσουν από 1.11.2011, ενώ και πάλι θα μπορούν να διατεθούν τα αποθέματα, μέχρι εξαντλήσεως, με τις παλιές ετικέτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

You might also like