Εν μέσω διαμαρτυριών η Κ.Μπατζελή παρουσίασε Leader και ΟΠΑΑΧ

Τις επόμενες 15 ημέρες, θα προκηρυχθούν προγράμματα περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπως εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή σε εκδήλωση που έγινε χθες (1/6) στη Θεσσαλονίκη. Οι κτηνοτρόφοι την υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να παρουσιάσει η υπουργός τα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ, για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Η κ. Μπατζελή αναφερόμενη στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής, ανέφερε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2008, κάτι που δεν έγινε, και για αυτό το επανασχεδιάσαμε».

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι η προωθούμενη χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων, απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς, όπως λένε, προσδιορίζει ως «δάσος», δασικές εκτάσεις, αποτελούμενες κυρίως από θάμνους και πουρνάρια, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η βόσκηση. Όπως εξηγούν, αυτομάτως τίθενται σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν, το ύψος των οποίων, εκτός από τον αριθμό των ζώων, καθορίζεται και από τους χώρους βόσκησης.

Η κ. Μπατζελή διαβεβαίωσε, πάντως, τους κτηνοτρόφους, πως σε ό,τι αφορά το 2009 οι βοσκότοποι που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, έχουν θεωρηθεί επιλέξιμοι και συνεπώς δε χάνουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ για το 2010 διευκρίνισε ότι έχει συγκροτηθεί μία ομάδα, που εξετάζει όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να δοθεί μία ουσιαστική και τελική λύση στο πρόβλημα.

 

You might also like