Στα μάτια το μυστικό της διάγνωσης των «τρελών αγελάδων»
Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι η εξέταση των ματιών ενός βοοειδούς μπορεί να αποτελεί τη βάση για να ανιχνευθεί εκείνος ο παράγοντας που προκαλεί την ασθένεια των “τρελών αγελάδων”. Αυτή η εξέταση θα μπορούσε να συμβάλει στο να αποτραπεί η ασθένεια να εξαπλωθεί στην τροφική αλυσίδα. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε μια μελέτη η οποία ασχολείται με το είδος της λάμψης που αντανακλούν τα μάτια όταν το ζώο έχει προσβληθεί από τη νόσο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο 15ήμερο περιοδικό “Analytical Chemistry” και σε αυτήν ο ο Τζέικομπ Πέτριτς και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι ο ανθρώπινος τύπος της σπογγόμορφης εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) συνδέεται με την κατανάλωση βόειου κρέατος προερχόμενου από ζώα που έχουν μολυνθεί με τις πρωτεΐνες prions οι οποίες εμπλέκονται σε μια σειρά από παθήσεις του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ που ανιχνεύουν τα μολυσμένα βοοειδή πριν το κρέας τους μπει στην αλυσίδα της διατροφής.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι χημικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ενός ζώου, το φωτοευαίσθητο νευρικό ιστό στο πίσω μέρος του ματιού, μπορεί να συμβάλει στην ανίχνευση ασθενειών σχετικών με τα prions. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι αμφιβληστροειδείς των προβάτων που έχουν μολυνθεί από την τρομώδη νόσο, μια ασθένεια παρόμοια με τη ΣΕΒ, εκπέμπουν μια χαρακτηριστική λάμψη όταν εξετάζονται με μια δέσμη φωτός από ειδικό όργανο. Πιστεύουν λοιπόν ότι οφθαλμολογικές εξετάσεις βασισμένες πάνω σε αυτή τη διαπίστωση θα μπορούσαν να καταστούν σημαντικές στο μέλλον για τη γρήγορη και φθηνή διάγνωση των ασθενειών που σχετίζονται με prions, αλλά και άλλων νευρολογικών παθήσεων.
[ΠΗΓΗ: ScienceDaily]