Περαιτέρω διάδοση του αφθώδους πυρετού στο ζωικό της πληθυσμό φοβάται η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υψηλού κινδύνου» κατάσταση, αφού είναι ενδεχόμενο η νόσος του αφθώδους πυρετού που εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Μιγιαζάκι να εξαπλωθεί στα ζώα και άλλων περιφερειών, όπως δήλωσε η νέα υπουργός Γεωργίας της χώρας.

“Η Ιαπωνία περνά μια κρίσιμη κατάσταση, αφού η νόσος μπορεί να ξεσπάσει οπουδήποτε, οποτεδήποτε, καθώς τα μολυσμένα ζώα είναι ακόμα ζωντανά”, δήλωσε η υπουργός. “Πρέπει να επισπεύσουμε τη θανάτωση και την ταφή τους”. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί το Μιγιαζάκι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χοιροτροφική περιοχή της Ιαπωνίας και η τρίτη μεγαλύτερη σε παραγωγή βοοειδών στη χώρα.

Στην Ιαπωνία έχουν μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί περισσότερα από 185.000 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 152.000 σε χοίρους. Το σύνολο των κρουσμάτων σε χοίρους μάλιστα, αντιπροσωπεύουν το 1,5% του πληθυσμού χοίρων στη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί και ταφεί περίπου 154.000 ζώα, και η κυβέρνηση σχεδιάζει να θανατώσει επιπλέον 122.000 ζώα, συμπεριλαμβανομένων και μη-μολυσμένων πληθυσμών, για να αποτρέψει την περαιτέρω διάδοση της ασθένειας.

You might also like