Αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ετικέτες θέλουν οι ευρωβουλευτές

Σαφείς κανόνες για την επισήμανση στις ετικέτες τροφίμων θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που με χθεσινή του απόφαση (Τετάρτη 16/6) ενέκρινε σχετική πρόταση νομοθεσίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε η χώρα προέλευσης να αναγράφεται σε όλα τα είδη κρέατος, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα προϊόντα που έχουν ένα και μόνο συστατικό. Ειδικά για το λευκό και κόκκινο κρέας και τα ψάρια, η χώρα προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται ακόμα και όταν αυτά αποτελούν μόνο μέρος των συστατικών ενός κατεργασμένου προϊόντος, κάτι που όμως μπορεί να αποτελέσει προηγουμένως το αντικείμενο μελέτης σκοπιμότητας.

Ειδικά για το κρέας θα πρέπει να σημειώνεται ο τόπος γέννησης, ανάπτυξης και σφαγής του ζώου (που μπορεί να μη συμπίπτουν), ενώ θα πρέπει επίσης να σημειώνεται αν στη σφαγή το ζώο ήταν αναισθητοποιημένο ή όχι.

Το "προφίλ" διατηρείταιΗ ολομέλεια αποφάσισε επίσης να διατηρήσει το λεγόμενο "προφίλ θρεπτικών συστατικών" παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου. Το "προφίλ" έχει κατηγορηθεί ως αντιεπιστημονικό αλλά για άλλους παραμένει απαραίτητο για να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε ένα τρόφιμο ευεργετικές συνέπειες για την υγεία.
Οι ευρωβουλευτές ωστόσο επιθυμούν να εξαιρεθούν τα τρόφιμα που δεν πωλούνται συσκευασμένα, όπως για παράδειγμα το κρέας από κρεοπωλείο καθώς και τα χειροποίητα προϊόντα πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα οινοπνευματώδη, η πλειοψηφία του ΕΚ στήριξε την εξαίρεσή τους από τους προτεινόμενους κανόνες για τη σήμανση των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, αυστηροί κανόνες επιβάλλονται στα λεγόμενα “μικτά” οινοπνευματώδη ή “alcopop” με πρόσθετη σύσταση να μην πωλούνται στα ράφια των αναψυκτικών.

Στόχος η καλύτερη δυνατή ενημέρωση

Διακηρυγμένος στόχος του ευρωκοινοβουλίου είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών αλλά με τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση της βιομηχανίας τροφίμων.
Εκτός λοιπόν από τα όσα μέχρι τώρα αναφέραμε, οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγραφή στη συσκευασία της περιεκτικότητας σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρες και αλάτι καθώς και της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται σε άλλο σημείο της ετικέτας η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ίνες και τα λεγόμενα "τρανς" λιπαρά. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με ομοιογενή τρόπο, ως περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml.Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε την πρόταση των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς για την εισαγωγή συστήματος "φαναριών" που θα καθιστούσε υποχρεωτική τη σήμανση των τροφίμων με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο στη συσκευασία, ως ένδειξη αντίστοιχα χαμηλής, μέσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, λίπη και ζάχαρες. Αντιστοίχως απερρίφθη και η πρόταση να επιτραπεί σε όποιο κράτος μέλος επιθυμεί να επιβάλλει τέτοιο σύστημα στο έδαφός του.Πάντως, το σχέδιο δεν αναμένεται να λάβει άμεσα την έγκριση του Συμβουλίου κι έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να επιστρέψει στο ευρωκοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση. Όταν, τελικά, υιοθετηθεί, θα δοθεί τριετής διορία στη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, με λιγότερους από 100 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν πενταετή διορία.

You might also like