Απαγόρευση εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων

Ιδιαίτερα αποδοτικοί κρίνονται οι έλεγχοι για την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το τελευταίο διάστημα, μετά την εξέταση δειγμάτων και την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή και δόθηκε εντολή για απόσυρση και καταστροφή 203,6 τόνων ακατάλληλων προϊόντων.

«Η υγεία των καταναλωτών δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακυβεύεται στο βωμό του εύκολου κέρδους. Οι έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα και είμαστε εδώ προκειμένου να ελέγξουμε την καταλληλότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών» επισημαίνει σε σχετική της δήλωση, η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων:

1. 8,3 τόνοι κατεψυγμένες γαρίδες, προέλευσης Ινδίας, εξαιτίας εύρεσης χλωραμφενικόλης.

2. 80 τόνοι σταφίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας εύρεσης εντόμων αποθηκών και ελλιπούς σήμανσης ως προς τον τόπο καταγωγής.

3. 11,8 τόνοι πεπόνια, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας εύρεσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

4. 20 τόνοι αμυγδάλα με κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ, εξαιτίας εύρεσης αφλατοξινών.

5. 25 τόνοι πιστάκια με κέλυφος, προέλευσης Ιράν, εξαιτίας εύρεσης αφλατοξινών.

6. 19,5 τόνοι αραχίδες χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας εύρεσης αφλατοξινών.

7. 2,1 τόνοι αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας εύρεσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

8. 2,9 τόνοι καρποί Egusi, προέλευσης Νιγηρίας, εξαιτίας εύρεσης αφλατοξινών.

9. 4 τόνοι καρποί Ogbono, προέλευσης Νιγηρίας, εξαιτίας εύρεσης αφλατοξινών.

10. 20 τόνοι αχλάδια, προέλευσης Αργεντινής, εξαιτίας εύρεσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

11. 10 τόνοι αποξηραμένα βερύκοκα, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας της παρουσίας θειωδών σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των ανωτάτων επιτρεπτών ορίων.

You might also like