Κ. Μπατζελή: Παρόν το ΥΠΑΑ&Τ στην προσπάθεια εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων

«Προωθούμε τη δημιουργία ενός εθνικού σήματος για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή με πολλαπλά οφέλη: εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων μας, συμβολή στην αναγνωρισιμότητα τους και βεβαίωση του τόπου προέλευσης και της χώρας καταγωγής που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας». Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά την ομιλία της στην ημερίδα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη στρατηγική προώθησής τους, χθες στο Ζάππειο.

Η υπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν μια πολύτιμη τοπική, εθνική ταυτότητα, ένα διαβατήριο ποιότητας στην παγκόσμια αγορά, και ότι σε αυτή την βάση η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Την κατεύθυνση αυτή υπαγορεύει, όπως υπογράμμισε η κα Μπατζελή, το γεγονός ότι "η ελληνική γεωργία καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αυξημένες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία της ανθρώπινης υγείας, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τις ελληνοποιήσεις. Οι εισαγωγές αγαθών δεν απαγορεύονται. Όμως οι αγρότες μας καλούνται να ανταγωνιστούν προϊόντα χαμηλού κόστους τρίτων χωρών, που δεν παράγονται σύμφωνα με τα αυστηρά υγειονομικά, φυτοϋγειονομικά και ποιοτικά κριτήρια της ΕΕ".

Στο θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης, που πρόσφατα μάλιστα απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η υπουργός ήταν σαφής: "Ο τόπος προέλευσης, η χώρα καταγωγής αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας. Τα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε, είναι ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο, (κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων) που αντιπαλεύουν την αναγραφή της χώρας προέλευσης στη συσκευασία των προϊόντων. Οι αντιστάσεις αυτές όμως κάμπτονται σταδιακά, γίνονται συμμαχίες. Εμείς εξαρχής συνταχθήκαμε με την πλειοψηφία των αγροτών και των καταναλωτών που ζητούν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης".

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της υπουργού, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

You might also like