Έρευνα για να γίνει… «το κρέας ψάρι» σε ω-3
Το πενταετές (2007-2012), με κρατική υποστήριξη, πρόγραμμα ProBeef λειτουργεί παράλληλα με το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα ProSafeBeef, το οποίο μελετά τις μικροβιολογικές και χημικές μολύνσεις του βοδινού κρέατος και των προϊόντων του, αλλά και τις καινοτομίες στον τομέα της μεταποίησης.
Πρωταρχικός στόχος του ProBeef είναι να διερευνήσει πώς η διατροφή βοοειδών με διατροφή πλούσιασε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή βοδινού πλούσιου σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως η EPA και το DHA, που τα συναντάμε σε λιπαρά ψάρια. Στόχος όμως είναι επίσης να εξεταστούν τα αποτελέσματα μιας διατροφής πλούσιας σε κόκκινο τριφύλλι (περιέχει ένα ένζυμο που προστατεύει τις πρωτεΐνες και τα λίπη από τις ενέργειες των μικροοργανισμών στο στομάχι των βοοειδών), λινέλαιο (έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα λινολενικό οξύ), ή ένα φυτικό εκχύλισμα από φύλλα μηδικής (υψηλά σε υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες), σχετικά με το τελικό ποσοστό λιπαρών οξέων του βοείου κρέατος.
Είναι πάντως σίγουρο ότι τα επίπεδα EPA και DHA στο κρέας δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο υψηλά όσο εκείνα στα λιπαρά ψάρια, αναφέρει το FoodManufacture.co.uk. «Έχουμε μόλις αρχίσει να εξετάζουμε τα επίπεδα που θα μπορούσαν να επιτευχθούν και, προφανώς, επιδιώκουμε να φθάσουν στα επίπεδα που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις κρέατος να πουν και επισήμως ότι το κρέας είναι μια πηγή των ωμέγα-3. Αν βρούμε εμπορική εφαρμογή της έρευνάς μας, αυτό θα είναι πολύ καλό», λένε από την πλευρά τους οι ερευνητές.