Κ. Μπατζελή: Δεν σχετίζεται το Μητρώο Αγροτών με τις κοινοτικές ενισχύσεις

Η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα σχετίζεται με το υπό κατάρτιση Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, υπογράμμισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, στη διάρκεια της ομιλίας σε αγρότες των Σερρών. Η θέσπιση του Μητρώου Αγροτών, πρόσθεσε η κ. Μπατζελή, γίνεται για λόγους παρακολούθηση της αγροτικής δραστηριότητας και ουσιαστικής στήριξή της, με σεβασμό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε τη διαφωνία της με την τελευταία πρόταση του κοινοτικού Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για διακοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες και τους ψαράδες των κρατών μελών που έχουν έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Αυτή η προσέγγιση, είπε, απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, απέχει από μία ουσιαστική αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στα κράτη μέλη, παρά θα τους δώσει μία ώθηση για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα.

Η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι, στόχος του υπουργείου είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και κάλεσε τους αγρότες να σταματήσουν να είναι εξαρτημένοι από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά να στραφούν σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι για τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί για αυτούς από το 2013.

Εξάλλου σημείωσε ότι, άμεσος στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων γεωργικών προϊόντων για τον έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων και τη διασφάλιση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήδη έπρεπε να είχαμε, βάσει των κοινοτικών Οδηγιών 22 Μητρώα Εμπόρων και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα». Όσον αφορά στο θέμα των συνεταιρισμών, η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι, μέχρι το Σεπτέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησης, εξυγίανσης και συγχώνευσής τους, ώστε να εφαρμοστεί ο βασικός νόμος περί αγροτικών συνεταιρισμών.

You might also like