Ξανάρχισαν οι συνομιλίες Ε.Ε. – Mercosur για αγροτικά ζητήματα

Ευρωπαϊκή Ένωση και Mercosur (η εμπορική ένωση χωρών της Λατινικής Αμερικής), πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών μετά από έξι χρόνια.

Η νέα φάση διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Mercosur, επικεντρώνεται σε οργανωτικά θέματα και στην κατάρτιση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της από πολλού αναμενόμενης στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιφέρειες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες.

Η προηγούμενη προσπάθεια να αποκατασταθεί μια στενότερη εμπορική σχέση είχε αποτύχει λόγω των διαφωνιών σε θέματα που άπτονται της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ευρωπαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και πολιτικοί εξέφραζαν φόβους ότι θα αντιμετώπιζαν μια "πλημμύρα" φθηνού βοδινού κρέατος και πουλερικών από Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1999 και διακόπηκαν το 2004.

Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής στην Μαδρίτη να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Εάν υπάρξει τελικά συμφωνία, θα δημιουργηθεί μια από τις μεγαλύτερες ζώνες "ελεύθερου εμπορίου" παγκοσμίως. με αρχικό όγκο συναλλαγών 122 δισ. δολάρια.

You might also like