Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χοιρινού στη Βουλγαρία

Η βουλγαρική βιομηχανία χοιρινού κρέατος είναι μόνο κατά 45% αυτάρκης. Από τότε που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε 93.500 τόνους καθώς οι τελωνειακοί δασμοί μειώθηκαν, όπως αναφέρεται σε σχετικές μελέτες, μία εκ των οποίων είναι αυτή του ιρλανδικού Συμβουλίου Τροφίμων.

Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνεται στα δίκτυα διανομής κρέατος στη βουλγαρική αγορά, τα οποία περιλαμβάνουν μεταποιητές / εμπόρους, εισαγωγείς και εμπόρους λιανικής πώλησης. Οι εταιρείες αυτές αξιολογήθηκαν με βάση την επιχειρηματική τους στρατηγική, ενώ ελήφθησαν και τιμές όπου αυτό ήταν δυνατό.

Για το 2009, οι κύριοι προμηθευτές χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία ήταν η Γερμανία και η Ισπανία και κυρίως εισήχθησαν τα πιο φθηνά κομμάτια. Η έρευνα διεξήχθη μέσω συνεντεύξεων με τους μεγαλύτερους Βούλγαρους μεταποιητές / εμπόρους και εισαγωγείς κρέατος, γι’ αυτό και θεωρείται αντιπροσωπευτική της βουλγαρικής αγοράς. Το ενδιαφέρον είναι ότι η πλειοψηφία των εμπόρων έχουν δικές τους εγκαταστάσεις μεταποίησης.

Στα αποτελέσματα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι λίγες είναι οι επιχιρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την εισαγωγή, ενώ φάνηκε επίσης ότι οι αλυσίδες λιανικής δείχνουν σαφή προτίμηση στην εισαγωγή νωπού χοιρινού από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

You might also like