Σταθερός ο αριθμός των κρεοπωλείων

Παρά τα δυσοίωνα στοιχεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τουλάχιστον καταγράφονται σε ανακοινώσεις επιμελητηρίων, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της ΓΣΕΒΕΕ, τα κρεοπωλεία δεν φαίνεται να υποκύπτουν στις πιέσεις που δημιουργεί η κρίση στην αγορά και μάλλον… κρατάνε γερά. Αυτή είναι η εικόνα που μας έδωσαν οι αριθμοί εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων λιανικής εμπορίας κρέατος στα τρία Επαγγελματικά Επιμελητήρια – Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία αυτά, αρκετά ενδεικτικά αφού αφορούν τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου καταγράφονται πιο άμεσα οι συνέπειες της όποιας διακύμανσης της κατανάλωσης, «μιλούν» για διατήρηση της δυναμικότητας των καταστημάτων, αλλά και της θέσης τους στην ελληνική αγορά: μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και μεσούσης της κρίσης είχαμε εγγραφές νέων επιχειρήσεων (βέβαια, πολλές από αυτές μπορεί να αποτελούν στην ουσία μεταβίβαση λόγω συνταξιοδότησης, αφού ως γνωστό η άδεια του κρεοπωλείου δεν πάει αυτόματα από πατέρα σε γιο, αλλά απαιτείται εκ νέου αδειοδότηση).

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι εγγραφές υπερτερούν κατά 55% των διαγραφών, γεγονός που ίσως αξίζει να το παρακολουθήσουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τριών επιμελητηρίων έχουμε:

  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Εγγραφές 36, Διαγραφές 20
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Εγγραφές 20, Διαγραφές 31
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά: Εγγραφές 5, Διαγραφές 7

Ως μέτρο σύγκρισης, ολόκληρο το 2009 στην Αθήνα είχαμε 66 διαγραφές έναντι 63 εγγραφών, ενώ στον Πειραιά οι διαγραφές ήταν ακριβώς όσες και οι εγγραφές: 17 (για τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν στοιχεία του 2009).

Η εικόνα αυτή από τα επιμελητήρια είναι αντίστοιχη τόσο με την εικόνα που μας μεταφέρουν τα σωματεία των κρεοπωλών, όσο και με τα στοιχεία που δίνουν οι σχολές επαγγελμάτων κρέατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος αναμονής για να εκπαιδευτεί κάποιος ενδιαφερόμενος στη σχολή είναι 6 μήνες, γεγονός που δείχνει μια σταθερή ροή νέων υποψήφιων κρεοπωλών. Ας ελπίσουμε αυτή η ελπιδοφόρα κατάσταση να συνεχιστεί και τον υπόλοιπο χρόνο.

You might also like