Νέα ηγεσία στο ΥΠΑΑ&Τ: Βουτιά στα δύσκολα με το καλημέρα

Μετά από μια… ολονυχτία ανασχηματισμού, που κράτησε πολλούς μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες μέχρι να ανακοινωθεί οριστικά το νέο κυβερνητικό σχήμα, η… μπίλια του ΥΠΑΑ&Τ έκατσε στα τρία πρόσωπα που θα είναι πλέον η νέα πολιτική του ηγεσία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, με υφυπουργούς τον Γιάννη Κουτσούκο και τη Μιλένα Αποστολάκη, θα διαχειριστούν τις τύχες του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι παραγωγοί αλλά και η αγορά αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα.

Η κρίση και η εξ αυτής απορρέουσα «μνημονιακή» πολιτική χωματίζει αναγκαστικά κάθε δυνατότητα. Κι επειδή όταν μιλάμε για δυνατότητα συνήθως ο νους πηγαίνει στη δυνατότητα χρηματοδότησης, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι δεν εννοούμε μόνο αυτό. Η προκάτοχος του κ. Σκανδαλίδη, η κα Μπατζελή, άφησε φεύγοντας από το ΥΠΑΑ&Τ ένα έργο που συγκρινόμενο με τους λίγους μήνες παραμονής της στο υπουργείο, δεν ήταν λίγο. Έχουν περάσει μερικά κρίσιμα νομοσχέδια που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, ενώ κατατέθηκε πολύ πρόσφατα και ένα φιλόδοξο «στρατηγικό σχέδιο» από την πλευρά του ΥΠΑΑ&Τ, που υποσχόταν «νέες πολιτικές», ανασυγκρότηση δομών, δημιουργία νέων θεσμών, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, διαφάνεια και έλεγχο στην αγορά τροφίμων. Μια σειρά εργαλείων πολιτικής είχαν μάλιστα καθοριστεί για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Μολονότι η μοίρα κάθε υπουργικού τομέα στην Ελλάδα είναι να διακόπτεται η συνέχεια κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός, δεν γνωρίζουμε αν η νέα πολιτική ηγεσία θα βαδίσει στην ίδια κατεύθυνση. Είναι όμως σίγουρο ότι σήμερα πλέον δεν υπάρχει πολυτέλεια για καθυστερήσεις, καθώς και ότι από την αρχή της θητείας της θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά αιτήματα και θα πρέπει να έχει ανοιχτά αυτιά σε όλους τους κρίκους της παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, γιατί η αλυσίδα είναι ενιαία.

Σιδεροκέφαλοι, λοιπόν…

You might also like