Ένα ημιαυτόματο ψυγείο στην καρδιά του Ρέντη

Μια μεγάλη επένδυση ολοκλήρωσε πριν από μήνες η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της διακίνησης των προϊόντων της. Στην επέκταση των εγκαταστάσεών της, βασικό ρόλο έπρεπε να παίξει βέβαια η ψύξη. Η επιλογή ήταν να συγκεντρωθεί ο χώρος αποθήκευσης των προϊόντων, που πριν ήταν διάσπαρτος σε τέσσερις εγκαταστάσεις. Έτσι, από τους 400 τόνους που μπορούσε να αποθηκεύσει η εταιρεία, η δυναμικότητα έφτασε στους 1.200.

Για να γίνει κάτι τέτοιο σε ενιαίο χώρο, υπάρχουν τεράστιες απαιτήσεις στο επίπεδο της διαχείρισης. Ζητώντας τη βοήθεια ειδικών, κατέληξε να εγκαταστήσει ένα σύστημα με κινητές ραφιέρες, μοντέλο που δουλεύεται πολύ στο εξωτερικό. « Αν βάζαμε απλώς κάποια στατικά ράφια, θα ήταν πιο πολλοί διάδρομοι και λιγότερα τα ράφια, οπότε κερδίζουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το χώρο», μας λένε σήμερα τα στελέχη της εταιρείας, επισημαίνοντας την τεράστια οικονομία χώρου.

Το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η εταιρεία η οποία έκανε τη μελέτη της εγκατάστασης, η Pebro – Πετρόγιαννης, ήταν ότι έπρεπε 1.500 παλέτες να μπορούν να μπουν σε ενιαίο χώρο και με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε καθεμία παλέτα ξεχωριστά, να υπάρχει ταυτόχρονα ένα σύστημα διαχείρισης εκατοντάδων κωδικών που διακινεί η Φλωρίδης, και βέβαια να ικανοποιείται η απαίτηση «αυτό που μπήκε πρώτο, βγαίνει πρώτο».

Αυτό το σύστημα με τα κινητά ράφια παλέτας φάνηκε ότι ήταν η πιο οικονομική λύση για τη μέγιστη δυνατή χωρητικότητα. Η προεργασία ήταν απαιτητική γιατί τα ράφια έπρεπε να μπουν πάνω σε σιδηροτροχιές, οι οποίες «φυτεύτηκαν» στο δάπεδο και μετά έπεσε το τελικό δάπεδο κι έγινε η εγκατάσταση. Πρακτικά, το σύστημα αυτό (έρχεται από τη Γερμανία κι έχει μεγάλη εφαρμογή σε ψυγεία) φαίνεται να… τετραγωνίζει τον κύκλο, αφού ανά πάσα στιγμή έχει διαθέσιμους 12 διαδρόμους ανάμεσα στα ράφια, αν και βλέποντάς το στατικά, οι διάδρομοι στην πραγματικότητα είναι… τρεις. Απλώς ο χειριστής μπορεί να δώσει κίνηση ώστε να ανοίξουν τα ράφια και ο συγκεκριμένος διάδρομος που θέλει κάθε φορά.

Σε τελική ανάλυση, και ειδικά με τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, μπορούμε να μιλάμε για μια ημιαυτόματη αποθήκη, για την οποία η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ αναμένει ότι σύντομα θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης, αφού η εταιρεία γλιτώνει από τα εξωτερικά ψυγεία, έχει καλύτερη εξυπηρέτηση προς τους πελάτες, καλύτερη συντήρηση των προϊόντων και καλύτερο έλεγχο.

You might also like