Αμερικανική διαμάχη για τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα

Η χρήση των αντιβιοτικών βελτιώνει την υγεία των ζώων, και αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πραγματογνώμονας που κατέθεσε σε ακρόαση του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου. Ο Ράνταλ Σίνγκερ, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, τόνισε ότι «ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία είναι μέσω μιας σωστής, ορθολογικής, και επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικής".

Παρόλα αυτά, είναι πάρα πολλοί αυτοί που προβάλλουν τη θεωρία ότι η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα επιφέρει μέσω της διατροφής αύξηση της ανθρώπινης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και, ως εκ τούτου, η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία πρέπει να περιοριστεί δραστικά. Αρκετές οργανωμένες ομάδες υποσυρίζουν μια νομοθεσία που θα απαγορεύει τη χρήση σε ζώα και πουλερικά, αντιβιοτικών που εμποδίζουν ή ελέγχουν τις ασθένειες, βελτιώνουν την αποδοτικότητα των ζωοτροφών και πετυχαίνουν αύξηση του σωματικού βάρους.

Τι απαντάει ο Σίνγκερ; Ότι όπου δοκιμάστηκε η άρση των αυξητικών αντιβιοτικών σε ζώα (π.χ. Δανία) είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εξάρτηση από θεραπευτικά αντιβιοτικά. Στην ίδια κατεύθυνση και οι αμερικανικές ενώσεις κτηνοτρόφων. Οι χοιροπαραγωγοί μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι "οι παραγωγοί έχουν την ηθική υποχρέωση να διατηρούν υγιείς τους χοίρους τους, και τα αντιβιοτικά είναι ένα σημαντικό εργαλείο γι’ αυτό".

You might also like