Η ευρωπαϊκή παραγωγή χοιρινού το 2009
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη των 27 ήταν λίγο κάτω από 21,3 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας δηλαδή μια μείωση σχεδόν 6% σε σύγκριση με το 2008 (22,6 εκατ. τόνοι).
Στην κορυφή των παραγωγών χοιρινού κρέατος εξακολουθεί βέβαια να βρίσκεται η Γερμανία, με παραγωγή πάνω από 5,25 εκατ. τόνους το 2009. Η Γερμανία είναι επίσης μία από τις τρεις χώρες που κατέγραψαν άνοδο στην παραγωγή τους το 2009. Ακολουθεί αρκετά πίσω η Ισπανία, που με την παραγωγή 3,29 εκατ. τόνων χοιρινού κρέατος το 2009, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, αν και η παραγωγή της παρουσίασε μείωση το 2009. Η Γαλλία κρατάει την τρίτη θέση, με παραγωγή που ήταν όμως 12% μικρότερη από το 2008 (μόλις πάνω από 2 εκατ. τόνοι).
Παρά την ακόμα μεγαλύτερη μείωση (της τάξης του 14,8%) που παρουσίασε η Πολωνία, παρέμεινε τέταρτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Ιταλία και Δανία καταλαμβάνουν μαζί την πέμπτη θέση, ωστόσο ενώ η πρώτη κατέγραψε μικρή μείωση (1,1%), η δανική παραγωγή έπεσε 7,3%, αν και ο πληθυσμός των χοίρων ήταν στη Δανία περίπου 6% υψηλότερος το 2009 από ό,τι το προηγούμενο έτος.
Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αύξηση στην παραγωγή παρουσίασαν μόνο το Βέλγιο (2,4%) και η Αυστρία (1,4%). Ενδιαφέρον έχει επίσης να δούμε ότι σε ορισμένες χώρες το επίπεδο της μείωσης στην παραγωγή ήταν ιδιαίτερα μεγάλο το 2009: Εσθονία (-22,3%), Σλοβενία (-23,2%), Σλοβακία (-31,5%), Λετονία (-39,2%), Λιθουανία (-45,4%), Βουλγαρία (-47,5%), Ρουμανία (-51,2%). Ενδεχομένως η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε. το 2004 να προκάλεσε μεγάλες αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις, ενώ επίσης στην παραγωγή χοιρινού του 2009 έπαιξε ίσως ρόλο η προπέρσινη άνοδος στην τιμή των ζωοτροφών, κάτι που προκάλεσε τελικώς και έλλειψη χοιρινού στην αγορά.