Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός

Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γεωργούδης, σε συνένετυξή του στο περιοδικό Meat Place, μιλά για το ρόλο του οργανισμού, θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ αφήνει ανοικτό το θέμα μείωσης του ειδικού τέλους και του εξορθολογισμού των ελέγχων.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο κ. Γεωργούδης θέτει ως προτεραιότητα στον οργανισμό «να αναδείξουμε την ανταποδοτικότητα σε αυτούς που τον στηρίζουν. Γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να στηρίξουμε τον παραγωγό περισσότερο, να δώσουμε στον καταναλωτή τη δυνατότητα να πληροφορηθεί, ενώ όσο αφορά τους κρεοπώλες και τις βιομηχανίες να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ώστε να ξέρουν από πού προμηθεύονται το προϊόν τους, την ποιότητά του».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι ο ΕΛΟΓΑΚ έχει περάσει στη συνείδηση ιδιαίτερα των κρεοπωλών ως ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ «θα έπρεπε να δούμε τον οργανισμό ως ένα μηχανισμό ο οποίος στηρίζει και πληροφορεί». Η πληροφόρηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΟΓΑΚ πρέπει να στρέφεται και προς τον κρεοπώλη, αλλά και προς τον καταναλωτή ώστε να ξέρει τι προέρχεται από την Ελλάδα και τι από το εξωτερικό.

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που δίνει ως προς τις προθέσεις του Οργανισμού σε δυο κομβικά ζητήματα:

Σχετικά με τις ζυγιστικές μηχανές πρόκειται να εκδοθεί νέα απόφαση που θα πάρει υπόψη την απόφαση που θα βγει στην Ε.Ε. για το θέμα της χώρας προέλευσης, ενώ ο κ. Γεωργούδης μιλά και για εξορθολογισμό του τρόπου ελέγχου και των ποινών: Με το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα υπάρχει μια ασαφής κατάσταση. Κάποιο συνεργείο δικό μας, το οποίο συνοδεύεται και από υπηρεσίες της νομαρχίας, πηγαίνει για έλεγχο, μετά γίνεται μια σύσταση για επιβολή ποινής, πρώτη επιτροπή, δεύτερη επιτροπή. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού. Για τη χώρα καταγωγής, υπάρχει ακόμα ανοικτή συζήτηση στην ευρωπαϊκή ένωση. Από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πέρασε ως απόφαση η χώρα προέλευσης στο κρέας, παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις. Στην αναμόρφωση που θα γίνει, το υπουργείο θα εξετάσει αυτό το θέμα, αν θα αναφέρεται δηλαδή η χώρα προέλευσης ή το ΕΥΡ.ΕΝ. Είναι, λοιπόν, ανοικτό το θέμα».

Σχετικά με το ειδικό τέλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσής του: «Όσο αφορά το τέλος που εισπράττεται κάνω μια προσπάθεια να συνδέσω το κόστος των ελέγχων με το αποτέλεσμα. Δεν έχω αυτό το στοιχείο, με το τρόπο που είναι δομημένος αυτή τη στιγμή ο οργανισμός. Θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τα λογιστικά μας συστήματα, ώστε όταν έχουμε τα στοιχεία να προσαρμόσουμε και τα τέλη στο κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Τέλος στην ερώτηση του περιοδικού για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους φορείς, όπως ο ΕΦΕΤ, ο κ. Γεωργούδης έδωσε την εξής απάντηση: «Θα ήθελα να τονίσω ένα χαρακτηριστικό, το οποίο δεν έχει ίσως παρουσιαστεί με σαφήνεια. Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν είναι απλώς ότι δεν χρησιμοποιεί πόρους του ελληνικού δημοσίου – δεν έχει άλλους πόρους εκτός από αυτά τα οποία εισπράττει, αυτό δεν προβλέπεται και δεν πρέπει να προβλέπεται. Επομένως, αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί. Αν πάμε σε μια συνένωση με άλλους φορείς πιθανόν να οδηγηθούμε ακριβώς στην αναζήτηση κρατικών πόρων. Το δεύτερο που θα ήθελα να εξεταστεί είναι να οριοθετηθούν οι διάφοροι οργανισμού του Δημοσίου. Δηλαδή, πού αρχίζει και τελειώνει ο ΕΛΟΓΑΚ, πού αρχίζει και τελειώνει ο ΟΠΕΓΕΠ, που αρχίζει και τελειώνει ο ΕΦΕΤ».

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Meat Place που κυκλοφορεί την Πέμπτη 16/9.

You might also like